Сьогодні - Андріївські вечорниці: ТОП-5 страв до свята

Андріївські вечорниці відзначали ввечері, напередодні свята Андрія

Андріївські вечорниці — одна з найцікавіших традицій, що дійшла до нашого часу. За українським звичаєм, ввечері 12 грудня молодь збиралася на вечорниці, влаштовуючи на них усілякі дійства — ворожіння, забави і співи.

Оскільки Андрія вже припадає на різдвяний піст, то й їжу готували пісну, проте різноманітну: на столі були страви з круп, гороху, капусти, грибів та риби. Звісно, не обходилося без голубців, а вареники —  це був обов'язковий пункт у меню! 

Які ж страви готували на Андріївські вечорниці?

Калита

Калита́ — це обрядовий пічний корж, що готується на свято Андрія. Калиту пекли дівчата толокою. Це було справжнє обрядодійство - кожна приносила жменю борошна, воду і щось для оздоблення. Тісто місили по черзі – від найстаршої до наймолодшої дівчини.

Головний ритуал Андрієвих вечорниць — кусання калити. Для цього корж підвішували на червоному поясі чи гарній стрічці (теж червоній) за дірку, що була посеред коржа чи збоку, дуже високо або на відстані людського зросту так, щоб можна було схопити зубами.

За правилами гри, треба було відкусити коржа (або й зірвати його), не допомагаючи собі руками, і при цьому не засміятися. 

Вареники

Щоб бути щасливим наступного року, потрібно на Андрія обов'язково поласувати варениками, вважали наші предки.Вареники є головною стравою вечора перед святом Андрія

Вважають, що на тарілці вареників має бути 29 — за кількістю днів у місячному календарі.

Оскільки тривав різдвяний піст, то начинки для вареників були пісні. Це була квашена капуста, картопля, гриби, квасоля, вишні.

Голубці

Дівчата готували голубці із різними пісними начинками. Це міг бути рис із грибами, пшоно, засмачене смаженою цибулею, риба, овочі.

Пампушки

Пампушки пекли на пісному тісті. Робили їх із борошна або товченої картоплі. Начиняли грибною, рибною, або ягідною начинкою.

Несолодкі пампушки обов'язково присмачували часником.

Узвар

Узвар готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, родзинок, а також із свіжих фруктів і ягід.Назва походить від дієслова «заварити», тому що фрукти тільки доводяться до кипіння.

Узвар можна не варити, а настоювати: підготовлені сухофрукти заливають окропом,закривають кришкою і настоюють.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень