Чому 13 жовтня вважали небезпечним днем: народні прикмети

13 жовтня Православна церква вшановує пам’ять священномученика Григорія

День напередодні Покрови Пресвятої Богородиці наші предки вважали дуже небезпечним. Вважали, що сьогодні нечиста сила ходить по землі і нападає на ослаблених людей.

Щоб не захворіти, сьогодні потрібно обов’язково перестелити ліжко і  поміняти старий матрац на новий.

Стару солому, із якої робили подушки та матраси, зазвичай спалювали, а новою набивали всі речі. Наближалося свято Покрови, а тому, необхідно було навести порядок у будинку. Викидали сміття, застеляли ганок і будинок свіжою соломою.

13 жовтня селяни асоціювали з соломою, оскільки вважали, що саме вона вбирає в себе всю силу землі. Говорили, що людина народжувалася на соломі і помирала на ній.

До речі, по старій соломі судили про стан здоров’я людини, яка на ній спала. Говорили, що солома могла розповісти про непомітну недугу, яка поступово прогресувала. 

Була поширена традиція 13 жовтня обливати дітей через решето водою, поставивши їх на поріг дому – вважали, що це допомагає захиститися від хвороб.

Що не можна робити 13 жовтня

За народними віруваннями у цей день напередодні Покрови у лісах бродять лісовики. Тож не радять сьогодні блукати лісами.

Також сьогодні не варто багато перебувати на вулиці, якщо погана погода. Це загрожує не лише захворюваннями, але й зайвими матеріальними витратами.

13 жовтня не можна ходити в гості або приймати гостей у себе. Енергетика цього дня така, що можуть виникнути сварки буквально на рівному місці, разом із гостями в будинок прийде розлад. 

Не можна приймати подарунки від сторонніх людей, щоби не отримати разом із ними хвороби і невдачі.

Народні прикмети на 13 жовтня

На липі й березі не залишилося листя до цього часу – рік буде легким, і навпаки, якщо листя ще видно, то зима буде достатньо суворою.

Відлетіли журавлі – зима буде холодною і настане рано

Місяць туманний, каламутний або блідий – чекай негоди

Багато горіхів, а грибів, навпаки, немає – прикмета, що зима буде суворою і сніжною

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень