Чому 13 березня вважали найбільш нещасливим днем у році: народні прикмети

Православна церква 13 березня шанує преподобного Василя сповідника

У народному календарі дата отримала назву Василь Капельник, Василь Теплий, Василь Каплюжник.

У цей день зазвичай була відлига. Говорили:

Прийде Василь Теплий і зима заплаче.

Василь Капельник зиму плакати змушує.

Однак до теперішнього тепла ще далеко, тому в хатах продовжували топити піч. Вогонь нашим пращурам представлявся живою істотою. Подібно до людини він спить, їсть, п’є. Плюнути в пічний вогонь або залити його водою вважалося святотатством.

На думку селян, у людини, яка таке зробить, неодмінно почнуть боліти руки, а на губах і в роті з’являться незагойні рани. Якщо хтось із домочадців після розчісування кине в піч зняті з гребня волосся, то у нього сильно і довго болітиме голова.

Селяни в цей день заносили в будинок гілочку сосни. Вважалося, що вона приносить благополуччя і здоров’я, очищає повітря в житлі. З Василя теплого наші предки збирали соснові бруньки, щоб потім приготувати цілющі відвари, які часто використовували при лікуванні простудних захворювань.

Наші предки вважали, якщо саме 13 березня поставити в будинку гілочку ялини або сосни, то члени сім'ї будуть здорові весь рік. 

Також наші предки вірили, що 13 березня чаклунам і відьмам набагато простіше наводити порчу або вроки. Тому людям в цей день слід бути особливо обережними.

У народі цей день вважали одним з найбільш нещасливих у році, тому треба бути особливо обережним. Йдучи з дому, слід прочитати молитву, яка захистить від зла і неприємностей.

Нові справи і проекти в цей день теж краще не починати — дуже ймовірно, що все провалиться.

Народні прикмети на 13 березня

Якщо дощ іде, літу бути мокрим.

Сонце в колах – до хорошого урожаю.

Якщо прилетіли жайворонки та граки, то холодів більше не буде.

Місяць рогами вниз – до тепла.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень