13 українських прізвищ, які мають потойбічне коріння: перевірте своє

Можливо, ви навіть не здогадувалися, що ваше прізвище має потойбічне коріння

Здебільшого українські прізвища утворилися від імені засновника роду або від його діяльності, проте є й екзотичніші варіанти. Наприклад, до таких можуть відноситися фольклорні персонажі на кшталт відомих героїв або нечисті.

Як повідомляє «Телеграф», в Україні мешкають люди, чиї прізвища як мінімум дивують.

  • Наприклад, на сході та півдні України можна знайти людей із прізвищем Русалка чи Русалкін (-а). У слов’янській міфології русалками називали духів, які живуть в озерах і річках і топлять наївних мандрівників.
  • Варто зазначити, що таке ім’я цих духів було поширене на території Росії, а от в українській традиції їх іменували мавками. Тому прізвища Мавко чи Мавкін частіше зустрічаються у західних областях.
  • Також в Україні можна зустріти людей із прізвищем Відьма та Відьмак, що явно вказує на те, що предки людини любили побалуватися «чорною магією».
  • Куди більш поширеним є прізвище Лісовик, а його носіїв можна знайти у всіх куточках країни. Пояснити це можна тим, що лісовик у слов’янській міфології не обов’язково був злим духом.
  • А ось питання, чому прізвище Змій популярне лише у Львівській та Харківській областях залишає простір для роздумів. 
  • Впливовий персонаж української демонології Вій також має своїх «нащадків» в Україні. Їх небагато й живуть вони, як не дивно, не в Диканьці, а на Черкащині.
  • А от прізвищ, пов’язаних з чортами, тобто з менш «солідною» нечистістю, на кшталт Чортенка та Чортика зустрічається більше і вони розкидані по всій Україні.
  • Ну й куди ж без слов’янських перевертнів — вовкулак. Прізвище Вовкуленка в Україні рідкісне, але все ж таки зустрічається в південних областях.

Очевидно, що популярна у колах любителів фентезі споконвічна війна між перевертнями та вампірами в Україні завершилася на користь кровососів, яких у слов’янській традиції називали стригами.

  • Прізвище Стрига зустрічається часто й у всій Україні. Це не дивно з огляду на те, що наша країна розташована неподалік батьківщини графа Дракули.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень