12 речей, які не можна викидати у смітник

Аби не нашкодити собі та навколишньому середовищу

Ми часто нарікаємо на забруднення навколишнього середовища. Однак мало хто щось дійсно робить для того, щоб допомогти природі.

Ми підкажемо, що може зробити кожен уже сьогодні. І починати треба із сортування сміття.

Усе дуже просто: деякі речі не викидати у смітник! 

Вони містять шкідливі речовини, які на звалищах потрапляються у ґрунт, а звідти – у ґрунтові води. І так отруюють наше життя.

Батарейки

Вони містять цинк, нікель, кадмій, марганець, ртуть, свинець, тобто метали, які мають властивість накопичуватися в організмі. На звалищах металеве покриття батарейок руйнується, і вся «начинка» потрапляє в ґрунт і ґрунтові води.

Лише одна батарейка здатна забруднити близько 400 л води і 20 метрів квадратних ґрунту. Тобто для того, щоб назавжди забути про дачні врожаї на ваших шести сотках, потрібно розкидати по ділянці лише 30 батарейок.

Лампочки

Особливо небезпечні – енергрозберігаючі. Поступово усі переходять на лампочки-“економки”. Вони довго служать і заощаджують гроші, але викинуті звалище – дуже небезпечні.

Люмінесцентні лампи наповнені парами ртуті, а це найнебезпечніший фактор для природи і людини, тому їх потрібно здавати на утилізацію.

Ртутні термометри

Їх називають тихими вбивцями. 2 грами ртуті достатньо, щоб отруїтися. Ртуть – важкий метал – розтікаючись по квартирі, він нікуди не зникає, а осідає на стінах.

Якщо вдихати ці пари протягом тривалого часу, виникає ризик розвитку різних захворювань, в тому числі й онкологічних. У сміттєвому контейнері розбитий ртутний термометр також смертельно отруйний.

Ліки

У домашній аптечці треба регулярно проводити ревізію і відбирати протерміновані ліки, тільки в каналізацію викидати їх не можна.

Дослідження, проведене в США, показало, що в водоймах, що знаходяться поблизу міст, міститься велика кількість шкідливих гормональних препаратів, що впливають на флору і фауну річок. Хімія потрапляє туди разом з побутовими стоками.

Витягніть всі таблетки з блістерів, подрібніть і змішайте з чимось непривабливим. Засипте в жорстку банку, щільно закрийте і перев’яжіть місткість пакетом, в такому вигляді викиньте у смітник.

Лаки і фарби

Багато видів фарби містить отруйні і легко займисті речовини. Ніколи не виливайте фарбу в водопровід чи на землю – цим можна пошкодити труби і забруднити ґрунт. Буде краще, якщо фарба повністю засохне в банці, тільки після цього її можна викинути.

Побутова техніка, електроніка

Електронні плати, дроти, перебуваючи на звалищах просто неба і контактуючи з вологою, виділяють шкідливі речовини. Тому їх потрібно здавати у спеціальні місця для утилізації.

Аерозольні флакони

Балончики від лаку для волосся, дезодорантів, освіжувачів повітря – навіть після використання залишаються вибухонебезпечним. Під час переробки у сміттєвому пресі вони можуть вибухнути і спровокувати пожежу.

Шини

Старі шини виділяють в ґрунт і повітря шкідливі речовини протягом 100-120 років. А якщо загоряться – їдкий дим забруднює все навколо. Якщо шини здати в пункт переробки, то з 1 т непотрібної сировини можна виготовити 600 кг нових коліс.

Хімічні засоби

Хімзасоби для саду і городу. Хімічні речовини, які містять засоби проти шкідників та бур’янів, можуть накопичуватися в ґрунті і в органах. Якщо ви не готові перейти на альтернативні нетоксичні речовини і все ж користуєтеся подібною «хімією», то в жодному разі не виливайте надлишки в унітаз або умивальник.

Запальнички

Запальнички належать вибухонебезпечних і легкозаймистих предметів. Викидати у смітник можна тільки ті запальнички, які повністю спорожніли. А ще краще використовувати багаторазові, які можна самотужки наповнювати пальним.

Акумулятори

Акумулятори виділяють пари сірчаної кислоти. А якщо ви їх викинете, то завдасте серйозної шкоди природі. Особливо небезпечні свинець, луги і канцерогенні сполуки в корпусі акумулятора. Краще здати їх на переробку, за що можна ще й гроші отримати.

Поліетилен

Целофанові пакети. У що ми зазвичай збираємо все це сміття? У шкідливі для навколишнього середовища пакети. Внаслідок необдуманого використання пластику значні території вже перетворилися на величезні смітники.

У результаті гинуть тварини, птахи, риби. У багатьох країнах уже заборонили використання пакетів. Краще використовувати багаторазові екосумки, тканинні торбинки і контейнери.

Джерело: ekoinvest.pp.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень