Мандруємо Рівненщиною: що цікавого можна подивитись туристу у Дубні

Про місто під назвою Дубен Іпатієвський літопис згадує ще у 1100 році

Дубно – одне з найстаріших міст Рівненської області із незвичайною історичною спадщиною. Воно знаходиться за 45 км від обласного центру, а це приблизно 30 хвилин їзди автомобілем. Тому, подорожуючи Рівненщиною, обов’язково варто відвідати Дубно. Тут дійсно є що подивитися!

Дубенський замок

Замок князів Острозьких – один із найстаріших замків України, який до цього часу несе у собі риси середньовіччя. Замок ніколи не був узятий приступом оскільки був міцно укріплений 73 гарматами та річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами.

Саме під Дубенським замком відбувалися реальні події, описані у «Тарасі Бульбі» Гоголя. За історичними даними, тут головний герой втратив своїх двох синів.

З двору замку відкривається мальовничий вид на річку. Територія не є великою, його двір простягається всього на 300 метрів. Тут є два палаци – Острозьких та Любомирських. 

У фортеці діє музей із постійними та тимчасовими виставками.Тут можна побачити дерев’яні скульптури XVII століття. Зокрема й досить рідкісну постать Діви Марії, яка зображена вагітною.

Унікальною є виставка історії тортур та покарань. Для неї виділили аж три кімнати підземелля. 

Луцька брама 

Луцька брама - пам'ятка оборонної архітектури в місті Дубно по вулиці Данила Галицького 32. Зведена при старому гостинці на Луцьк, відігравала роль центральної ланки в оборонній системі міста.

Рідкісний зразок оборонної споруди — барбакана, що ніде в Україні, крім Волині, не зустрічається. Схожа до інших робіт архітектора Якуба Мадлайна — Луцької і Татарської брам у Острозі.

24 квітня 1623 року князь Олександр Заславський уклав контракт з архітектором Якубом Мадлайном на будівництво Луцької брами.  Вона була включена до оборонної системи Дубна від заходу. Поєднувалася з земляним валом.

Комунікаційний шлях пролягав підйомним мостом, перекинутим над ровом з водою, через арочний проїзд влаштований на першому поверсі брами. Мала двоярусні пивниці, з яких підземний хід вів до замку.

Наприкінці 18 століття у брамі збиралася масонська ложа «Досконала таємниця». Від брами походить назва колишнього дубенського передмістя — Забрама.

Велика синагога 

Була збудована у 1784 році. Є однією з найбільших синагог у Західній Україні.

Будівництво Синагоги тривало понад 12 років, а його завершенню сприяв князь Любомирський, про що свідчить подячна табличка над її вхідними дверима.

Будинок побудовано в стилі бароко. Будівля відмінно збереглася завдяки двом реконструкціям у XVIII  та  XIX століттях. З першого дня заснування синагоги в ній звучали найкращі композиції єврейської літургії, а також був відомий дитячий хор.

Товщина стін Синагоги  давала можливість, при необхідності, виконувати і оборонну функцію.

Після військових дій Першої світової війни дерев`яну підлогу змінили на міцні плити з бетону і оновили загальний зовнішній вигляд Синагоги. 

З 1993 року приміщення офіційно належить до історико-культурної спадщини міста Дубно. В даний час синагога не діє.

Костел бернардинів

Костел бернардинів (нині Миколаївська церква УПЦ КП) — храм у місті Дубному, заснований князем Янушем Острозьким. Будівництво костелу і монастиря, які становили єдиний об'єкт, було розпочато 1617 року, закінчене 1629 року — при князеві Владиславові Заславському.

Монастир бернардинів проіснував понад 200 років, до 1852 року.

Невдовзі тут вже був православний Свято-Миколаївський собор. У 1909 році тут заснували жіночий православний монастир, який проіснував до 1920 року, коли будівлі знову були передані римо-католицькій єпархії.

Із 1931 року тут розташувалась папська місія та духовна семінарія.

Костел Святого Яна Непомуки 

Костел Луцької Дієцезії Римо-Католицької церкви в м. Дубно. Входить до складу Державного історико-культурного заповіднику міста Дубно.

Костел був збудований місцевим парохом о. Алоїзом Осинським у 1830 році. У 1959 році радянська влада закрила костел. У його приміщенні був зроблений спортзал місцевої спортивної школи. У 1990 році будівля отримала статус пам'ятки архітектури.

Відродилася римсько-католицька парафія в Дубні на початку 90-х років. Спочатку католики мали право відправляти Богослужіння тільки у неділі та свята, а вже із 1991 року костел було повернено вірянам. 

Тараканівський форт

Таракаанівський форт  — оборонна споруда, архітектурна пам'ятка 19 століття. Розташована неподалік від села Тараканів Дубенського району.

Наприкінці 18 століття під містечком Дубно для захисту залізничної лінії Львів-Київ будується Дубенський форт, що став відоміший у наш час під назвою Тараканівський форт.

У 1873 році на зведення форту виділили 6 мільйонів рублів. У 70—80-х роках XIX століття форт досить інтенсивно будували. Окрім каменю та цегли, при модернізаціях конструкцій, які тривали до 1908 року, використовували у будівництві новітній на той час матеріал — бетон.

Перші випробування для форту припадають на роки Першої світової війни. У боях тут загинуло 200 австрійських солдатів, які поховані біля форту.

Під час Другої світової війни форт мало використовувався, хоча в тих місцях відбувалась потужна Дубно-Бродівська танкова битва. 

У 1965 році на базі форту намагалися обладнати склад консервованої продукції. Були проведені роботи з розчистки казематів, виготовлені стелажі, двері, проведено освітлення, але надмірна вологість і випаровування не дали можливості зберігати продукти. 

Форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Ззовні він оточений глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами. В центральній частині форту зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи, прокладені під другим земляним валом.

Там розташовувались житлові, складські та господарські приміщення для артилерійської роти та штаб коменданта форту.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень