11 тисяч дезертирів: в країні Європи говорять про українських чоловіків, які знайшли там прихисток

Йде обговорення про їх повернення додому

Фото ілюстративне

Політичні сили у Швейцарії сперечаються, чи висилати українських чоловіків з країни

У Швейцарії розпочалася  дискусія про те, чи не час допомогти Україні та позбавити всіх українських біженців-чоловіків призовного віку так званого статусу S – особливого міграційного статусу, який надає українцям ця країна. Про це пише swissinfo.ch.

У Швейцарії проживає приблизно 65 000 людей з України – переважно це жінки та діти. Статус S зараз мають трохи менше 12 тис. українських чоловіків віком від 18 до 60 років. Державний секретаріат з міграції інформує, що точно визначити, скільки з них справді підлягають призову, неможливо.

Адже переважна більшість цих чоловіків мали законні підстави залишити країну: батьки трьох і більше дітей, батьки дітей-інвалідів або дітей з тяжкою хворобою, чоловіки з інвалідністю, чоловіки, визнані непридатними до військової служби.

Та й політики різних поглядів ставляться до цього питання по-різному. Одні (праві партії) кажуть, що Швейцарія розмістила у себе «11 тисяч дезертирів», а тому їх треба вислати додому, нехай воюють. Інші (ліві партії) стверджують, що ця ідея – лицемірство, яке тим більше з правової точки зору є «нездійсненним».

Водночас правоцентристські та лівоцентристські партії, які разом мають більшість у парламенті Швейцарії, останнім часом критикують систему існуючого тимчасового міграційного захисту, стверджуючи, що вона надто дорога і до того ж допускає зловживання.

Втім, щоб виключити військовозобов'язаних з-під тимчасового захисту, уряд мав би внести зміни до відповідної постанови, які можливі лише в координації з ЄС.

 

Швейцарія та ЄС продовжили тимчасовий захист для українців до березня 2025 року, і в найближчі місяці обидва повинні вирішити, що буде після цього. 

 

Раніше про життя у Швейцарії ми писали:

Українка розповіла про «біль усіх, хто живе у Швейцарії»: до чого не може звикнути вже третій рік поспіль

 

Дефіцит, як у СРСР: українцям складно зрозуміти шалений попит у Європі

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень