Українців за кордоном відстежують завдяки застосунку «Дія»

Де використовуються ці дані?

Українські правоохоронці почали відстежувати місця перебування українців за кордоном через Єдиний портал державних послуг «Дія».

Як пише Експерт, це випливає з рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, яке було ухвалено в справі групи під керівництвом колишнього голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка. Того самого, який зумів вивести понад 2 млрд грн з Одеського припортового заводу та ОГХК у 2019-2021 роках.

Зокрема, НАБУ надало суду інформацію стосовно того, як вона відстежувала переміщення по світу одного зі співорганізаторів схеми. Судячи з тексту документа, можна зробити висновок, що йдеться про Андрія Гмиріна.

НАБУ встановило, що 25 липня 2022 року Гмирін звертався до Консульства України в Дубаї з питання засвідчення перекладу та копії документів, а 27 жовтня 2022 — для оформлення закордонних паспортів своїм неповнолітнім дітям.

 

Також 23 березня 2023 він отримав закордонний паспорт у консульстві України в Дубаї.

Проте найцікавішою виявилась інша інформація. 

IP-адреси, які використовувались Гмиріним для входу у систему «Дія», розташовані в Об`єднаних Арабських Еміратах, Австрії, Італії, Мальдівах та Туреччині, що підтверджується матеріалами справи — вказано в рішенні суду.

Вочевидь таку інформацію НАБУ отримало від «Дії» за рішенням суду в рамках кримінального провадження. Гмирін є одним з підозрюваних в ньому та вже оголошений у розшук.

Проте сам факт того, що через «Дію» можна достатньо точно відстежити перебування українців за кордоном, є цікавим. Особливо на фоні того, що в Україні зараз запущений процес оновлення військово-облікових даних через застосунок «Резерв+». І того, що за ухилення від призову на військову службу під час війни чи систематичне ухилення від військового обліку українське законодавство передбачає кримінальну відповідальність.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень