10 варіантів перших страв на Різдвяний піст

Як урізноманітнити пісне меню?

28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Сьогодні ми зупинимося на приготуванні перших страв, які можна їсти у суворий піст, оскільки всі вони готуються навіть без рослинної олії. 

Грибна окрошка 

Сушені гриби підготуйте, відваріть, остудіть і дрібно поріжте. Окремо відваріть картоплю, наріжте дрібними скибочками, нашаткуйте солоні огірки, цибулю, додайте дрібно нарізану зелень, все перемішайте, посоліть, залийте квасом. 

Юшка з гречаною крупою 

Взяти 2 картоплини, 1 морквину, петрушку, невелику головка часнику, цибулину, 0,5 склянки гречки, зелень. 

Овочі відварити. Коли буде готова картопля, додати гречку. Варити до готовності крупи, прикрасити дрібно нарізаною зеленню. 

Юшка з картоплею 

Візьміть 4 великих картоплини, морквину, корінь петрушки, 3 головки цибулі, півголовки часнику, лавровий лист, перець горошком, 4 помідори, пучок городньої зелені. 

Цибулю нашаткуйте і опустіть в каструлю з окропом, потім покладіть моркву і петрушку, нарізані кружальцями, лавровий лист і перець. Картоплю очистіть і натріть на дрібній тертці. Отриману кашку із соком влийте в киплячу юшку. Заправте дрібно нашаткованим часником і дрібно нарізаними помідорами. 

Розсольник 

Підготуйте 3-4 солоних огірки, 1 картоплину, 1 морквину, 1 ріпу, 0,5 склянки рису, корінь петрушки, 2 цибулини, зелену цибулю, 3 лаврові листки, пучок кропу, пучок петрушки. 

Картоплю наріжте кубиками і опустіть в каструлю з окропом. Моркву і петрушку нашаткуйте і покладіть у каструлю, слідом за ними ріпу, нашатковану соломкою. Зелень цибулі-порею дрібно наріжте і покладіть в розсольник. Білий стрижень порею нарізати дуже тонкими кільцями і теж покласти в суп.

Огірки очистити від шкірки, дрібно порізати і покласти їх у розсольник. Каструлю зніміть з вогню, додайте дрібно нарізану зелень і дайте настоятися під кришкою. 

Розсольник з гречаною крупою 

Налити в каструлю трохи води, очищені і нарізані скибочками солоні огірки, нашатковану моркву, цибулину, корінці петрушки, селери і під кришкою тушити хвилин 15-20. Додати скибочки картоплі, лавровий лист, запашний перець, потрібну кількість окропу, 2 ст. ложки гречки і варити до готовності. Заправити огірковим розсолом за смаком і прокип'ятити. 

Суп гороховий швидкого приготування 

Промитий і просушений горох подрібніть на кавомолці. На дві порції - приблизно одна кавомолка. Зваріть овочевий бульйон з моркви і картоплі. Овочі протріть. У киплячий бульйон поступово всипте порошок з гороху, безупинно помішуючи. Прокип'ятіть до загусання. Подавайте до столу, посипавши зеленню, з житніми сухариками (краще з "Бородинського" хліба). 

Капусняк з грибами 

Відварити 100 г білих грибів, додати дрібно нарізані 2 морквини, 1 ріпчасту цибулину. Посолити. Варити до м'якості в невеликій кількості води.

Нарізати 0,5 кг свіжої білокачанної капусти і поставити варити в окремій каструлі. Коли гриби і морква стануть м'якими, покласти їх у каструлю з капустою. Додати 2 столові ложки геркулесу. Заправити столовою ложкою томатної пасти. Прокип'ятити. Зняти з вогню, додати зелень. 

Капусняк з грибами і квашеною капустою

500 г квашеної капусти, 25 г сухих білих грибів, 2 цибулини, 2 картоплини, 1 морквина. Візьміть також 1 корінь петрушки, 3 лаврових листки, 1 головку часнику, 2 ст. ложки сушеної кропиви, перець-горошок.

Підготовлені та вимочені гриби відваріть. У грибний бульйон опустіть нарізану кубиками картоплю і дрібно нашатковану цибулю. Додайте нарізані кружальцями моркву і корінь петрушки, запашний перець і лавровий лист.

Квашену капусту промийте, відіжміть і також опустіть в каструлю. Як тільки картопля звариться, зніміть каструлю з вогню. Готовий капусняк заправте розім'ятим часником. 

Наступні супи можна готувати, коли дозволяється вживати в їжу олію. 

Манний суп 

3 ст. ложки манної крупи, 5 картоплин, 7 склянок води, 4 ст. ложки оліії, чорний перець, сіль і петрушка. 

Манну крупу обсмажте на олії, залийте водою і посоліть. Доведіть до кипіння і опустіть нарізану дрібними кубиками картоплю. Перед подачею на стіл заправте суп перцем і посипте зеленню петрушки. 

Горіховий суп 

Приготуйте 1 картоплину, 2 головки ріпчастої цибулі, 2 морквини і 1 корінь петрушки. Також буде потрібно 300 г капусти, 200 г буряка, 6 волоських горіхів, 1 ч. ложка лимонного соку. 

Нарізану кубиками картоплю, нашатковану цибулю, моркву і корінь петрушки, нарізані кружальцями, залийте окропом і варіть. Наріжте тонку частину капустяного листа і через кілька хвилин після закипання коренеплодів опустіть в каструлю.

Суп варіть до готовності картоплі, після чого зніміть його з вогню і настоюйте під кришкою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень