1 серпня - Медовий Спас: звичаї, прикмети та заборони свята

Сьогодні починається Успенський піст

1 серпня за новим церковним календарем православні віряни відзначають велике свято - винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, яке ще називають Медовий Спас.

Сьогодні ж за новим стилем починається Успенський піст. 

Традиційно в серпні православні відзначають три Спаси, Медовий Спас - перший із них. Його традиції беруть свій початок багато століть тому, одна з них - освячення меду в церкві. 

У деяких регіонах Медовий Спас також називали Мокрим Спасом, у цей день проводили обряди, пов'язані з освяченням води.

Традиційно в цей день збирали букет «маковійчик», який освячували в церкві разом із медом.

Після освячення його слід поставити в оселі, на підвіконні або покласти за образами, а коробочки маку можна повісити над вхідними дверима - щоб захистити дім від недобрих людей.

За прикметами, 1 серпня потрібно обов'язково скуштувати освяченого меду, щоб весь рік бути здоровим, а також пригостити медом інших. Звідси пішла приказка: «На Медовий Спас і жебрак медку спробує».

Також цього дня господині традиційно готують випічку з медом і маком і пригощають нею нужденних - так увесь рік у домі буде добро. 

Медовий Спас традиційно відзначають у родинному колі, але на стіл ставлять тільки пісні страви.

Що не можна робити на Медовий Спас

Одна з основних заборон свята - робота по дому і на землі. У день Медового Спаса варто відмовитися від прибирання і інших побутових клопотів. Всі справи краще закінчити до святкового дня.

Як і в інші церковні торжества, на Медовий Спас не можна лаятися і сваритися, ображатися, бажати зла.

Ще одна заборона дня - не можна шуміти і веселитися. У народі вважають, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

«Після Медового Спаса в воду не заходять», - згідно з цим повір'ям купання у відкритих водоймах після 1 серпня може привести до хвороби. А ось у день свята ще можна зануритися.

 

Прикмети на 1 серпня

  • Якою буде погода сьогодні - такою вона буде і 28 серпня.
  • Заморозки цього дня - будуть ранні холоди.
  • Сильний вітер - до сніжної та морозної зими.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень