Як у Рівному вшановували видатного Лицаря, Рекламіста і Командира УПА (6 ФОТО)

У міському будинку культури відбулись вшанування з нагоди 110-ї річниці з Дня народження Романа Шухевича

Сьогодні, 30 червня, у головного командира УПА ювілей, 110 років.

Шухевича важко уявити старим.

Ще важче уявити, як зміг він тут, на території підконтрольній СРСР, боротися і керувати УПА аж до березня 1950 року.

Багато цікавих фактів про цю унікальну постать презентували сьогодні у міському Будинку культури.

Виявилося, що Роман Шухевич не лише був красенем й улюбленцем дівчат, але й людиною високої культури і смаку. Прекрасно грав на фортепіано, мав неймовірне відчуття стилю й гармонії.

Однак, при цьому він також втілював усі риси українського лицаря-самурая.

Воїна, не здатного на зраду. Головнокомандуючого, який свідомо обрав не еміґрацію, не втечу, а геройську смерть – разом зі своєю армією романтиків-патріотів.

Учитель української мови та літератури Рівненської класичної гімназії «Престиж» Володимир Радзієвський представив нещодавно відзняті матеріали.

Презентацію ми готували разом із двома колегами. Матеріали записувалися під час поїздки до Львова. У Тюрму на Лонцького, де Шухевич сидів ще за Польщі, ми поїхали із класом, де я був класним керівником.

Хотілося разом із дітьми розібратись, хто такі «бандерівці», дізнатись детальніше про національно-визвольну боротьбу; показати дітям наочно усю історію.

Ми були і в хаті на Львівщині, де 4 березня 1950 року Роман Шухевич прийняв останній бій, бачили східці, на яких він загинув.

Бачили сховок у стіні, де він ховався, коли в хату хтось приходив, і недавно знайдену кулю, яка так і не влучила тоді у  Шухевича, - розповів Володимир Радзієвський.

Заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська натомість зауважила:

Важливо не лише називати іменем Романа Шухевича вулиці та проспекти, важливо пускати його у своє серце.

По-людськи про нього згадувати, адже він був і є одним із небагатьох національних лідерів, хто до останнього подиху був в Україні. Не скористався нагодою втекти в еміграцію, а свідомо залишився зі своєю знекровленою армією тут, на території України і тодішнього Радянського Союзу.

Прикро, що про його день народження 30 червня зранку не згадали навіть всеукраїнські телеканали. Але ми свою справу – зробили.

Це правда.

Приміром, нам було приємно дізнатися, що вийшовши з польської в’язниці, Роман Шухевич заснував напрочуд успішну рекламну агенцію, яка допомагала українському бізнесу та українській справі.

Тобто, Роман Шухевич, фактично, був ще й піарником і певно непоганим – івент-менеджером та журналістом.

Хоча в історію України цей видатний Герой ввійде як Символ нескореного Духу, як Головнокомандувач і Лицар.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень