«Я бачив там ножівки, бензопили, сокири, мачете. Все було в крові»,- військовий медик Армаш

Про терор у російських катівнях

Військовий медик Юрій Армаш (на фото) понад рік пробув у російському полоні. Зокрема, його утримували в одній з найвідоміших катівень Херсонщини, створеній окупантами в захопленому відділі поліції в Новій Каховці.

Там він дізнався історії багатьох людей і як працює збудована росіянами система терору проти мирних місцевих мешканців.

Які види катувань застосовують росіяни

- Допити почалися з першого дня. Проводили їх представники ФСБ, одні й ті самі. Під час допитів мені закривали обличчя і на руки за спиною надягали кайданки.

Питали, де зброя, скільки людей в нашій розвідгрупі. Питали, де наші позиції, звідки ми прибули та з якою метою. Використовували шило: на шиї натягували шкіру, проколювали її і залишали шило висіти так, щоб я це відчував.

Оскільки я не казав їм того, що вони хотіли почути, бо я не міг їм казати те, чого немає, вони стали використовувати ніж. Проколювали ним ногу. Вони брали ніж і спиралися ним у верхню частину ноги, поки не відчували, що лезо доходить до кістки.

Коли ж росіяни розуміли, що відповіді не буде, вони застосовували «Тапік», військовий польовий телефон. Мені чіпляли дроти від нього на вуха і крутили, крутили, крутили, піддаючи електричний струм, поки я не став кричати.

Як окупанти знущалися з цивільних

- Із 20 квітня мене почали виводити для надання медичної допомоги цивільним, яких росіяни сильно били. Пам’ятаю як надавав допомогу одній жінці віком приблизно в 40 років в одному з двох карцерів у підвалі. Я робив перев’язку голови: жінку били гумовою палкою.

Іноді мені доводилося замість бинта перев’язувати голову, руки, ноги звичайним простирадлом. Бувало різне. Ламали ноги. Особливо жорстоко ставилися до чоловіків до 35-40 років.

Кабінет з закривавленими знаряддями тортур

- Такої жорстокості як після 24 лютого я не очікував. Хоча я бачив багато чого і до того, але чесно кажучи, був шокований. В поліції Нової Каховки я заходив у такі кабінети, і бачив там те, від чого мені було дуже страшно. Я бачив там ножівки, бензопили, сокири, мачете. Все було в крові.

Кабінет з закривавленими знаряддями тортур знаходився на другому поверсі поліцейського відділку, у лівому крилі. Такий звичайний кабінет. Але були в будівлі й більш таємні кабінети, до яких мене навіть не заводили.

Ще в поліції окупанти насильно вирізали з тіл затриманих цивільних татуювання, які їм не подобались. Деяким видаляли їх ножем, деяким випалювали марганцівкою. Була там людина, яка конкретно цим займалася – дядя Саша. Хоча він майже завжди був у масці, його всі впізнавали по голосу.

Юрій Армаш. Скріншот відео Суспільне Вінниця

Окупанти ґвалтували навіть дітей

-  Коли в поліцейському відділку знаходилися буряти разом із калмиками, вони часто заходили до молодих дівчат – віком до 25-30 років. Вони їх навіть сортували за віком і розміщували в окремих камерах. Час від часу жінок виводили з камери і заводили в інше крило. Дівчат туди заводили вночі і там їх ґвалтували.

Коли ж у росіян закінчувалася ротація, вони, бувало, заходили в камери і ґвалтували жінок там. Моя камера була поруч, усе було прекрасно чути…

Найгірший же випадок був з 14-річною дівчинкою, яку росіяни тримали в полоні. Вона дуже приховувала, що її ґвалтували. Якось нас вивели на прогулянку і я побачив, що з неї тече кров.

Я спитав, що з нею сталося? Вона не захотіла відповідати. Я запитав: «Це зробили російські військові?» Вона мовчки опустила голову. Я її запевнив, що про це ніхто крім мене не знатиме. Після того вона відповіла: «Так».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень