Вагому роль у відставці посла США в Україні зіграла … Рівненщина (6 ФОТО)

Та рівняни (АК)

Колаж наш: Марі Йованович та одне з мисливських угідь Рівненщини

Щонайменше двоє екс-рівнян прямо причетні до відставки американського посла Марі Йованович. Це наша легендарна пара: Шабунін та Луценко.

Віталій Шабунін – керівник так званого «Центру протидії корупції» (ЦПК), через який, як тепер виглядає, американці прокачали 4,4 млн. доларів на боротьбу з корупцією. Якщо вірити американським виданням в тому то й проблема, що гроші значною мірою саме – прокачувалися від одних американців – іншим.

І серед тих інших саме й могла бути Йованович чи хтось із її колег..

Роздрукована публікація із видання THE HILL, яке вважають близьким до Трампа, і яке надрукувало матеріал про Шабуніна, ЦПК, Йованович, Манафорта, Ситника та Луценка

Марі Йованович, начебто, свого часу прямим тестом сказала Генеральному прокурору Україну «Шабуніна – не чіпати». Шабуніна та ще низку осіб, причетних до грантових потоків.

Правда це чи ні, але в інтернеті можна прочитати, що прямо сьогодні в ЦПК ім. Шабуніна працюють представники Державного Департаменту США та ФБР, які там проводять допити та розслідування.

 

Ну, допити, допіру все ж, напевно, швидше у формі «interview», і зрозуміло, що 4,4 млн. дол. для американців не сума, навіть, якщо їхні посадовці тут частину тих грошей собі і привласнили, використавши нашого Шабуніна та його ЦПК як своєрід ний «передатковий механізм».

Екс-рівнянин Віталій Шабунін

Гроші це лише – привід для можливого покарання Йованович.

Головна проблема в тій ключовій ролі, що її зіграли друзі Марії Йованович в Україні під час скандалу з Монафортом. Скандалу, який був покликаний очорнити Трампа та забезпечити перемогу Хіларі Клінтон у 2016-му році.

Вважається, що нині сам Трамп ініціює розслідування, бо зацікавлений, аби всіх своїх недругів покарати та… дискредитувати.

І от тут на арену виходить Ситник – керівник НАБУ та ще один опонент нашого Генпрокурора, який видно по п’яному ділу був наговорив на себе страшних речей у розрізі Трампа та Манафорта.

І наговорив не деінде, а саме… на Рівненщині.

Ось стислий виклад цих перипетій від журналіста Володимира Бойка (підбірка фото до матеріалу -- наша)

Артем Ситник та Марі Йованович

Історія про те, як у 2016 році директор НАБУ Артем Ситник під чуйним керівництвом посла США в Україні Джеффрі Пайєтта, першого заступника посла Джорджа Кента й представниці ФБР в Україні Карен Грінавей намагався втрутитись у вибори президента США та допомогти Гілларі Клінтом облити брудом Дональда Трампа, заграла зовсім новими барвами після того, як Ситник був викликаний на 10 травня в Генеральну прокуратуру для допиту.

Артем Ситник

Фабула кримінального провадження № 42019000000000566, зареєстрованого 14.03.2019 за фактом перевищення Ситником владних повноважень, полягає в тому, що в травні 2016 року директор НАБУ прийняв від Грінавей так звану «чорну бухгалтерію Партії Регіонів» з вказівкою офіційно поширити записи, що свідчили про видачу за часи Януковича грошей Полу Манафорту, який у березні 2016 року очолив виборчий штаб Трампа.

Та сама Карен Грінавей -- агент ФБР, яка після своєї відставки з ФБР, раптом, опинилася на роботі в тому самому ЦПК ім. Шабуніна

Виконуючи завдання представника іноземної спецслужби, Ситник у серпні 2016 року спочатку від імені НАБУ передав ці записи журналістам газета «The New York Times» (стаття вийшла 14 серпня), 18 серпня оприлюднив записи з «чорної бухгалтерії» на сайті НАБУ, а наступного дня 19 серпня Манафорт був змушений подати у відставку.

Директор НАБУ -- Артем Ситник

Тим, що він допоміг Клінтон скомпрометувати Трампа, Ситник настільки пишався, що розповів про це 1 січня 2019 року під час святкування Нового Року своїм друзям, не підозрюючи, що розмова записується. Було це в будинку відпочинку мисливського господарства «Поліське-Сарни», яке знаходиться в Сарненському районі Рівненської області, селищі Страшевому, по вулиці Робітнича, 3.

 

Зрозуміло, що обладнати місце розваг директора НАБУ устаткуванням для негласного зняття інформації могла лише одна контора.

При цьому зроблено це було хоча й у межах контррозвідувальної справи, але явно без санкції суду, внаслідок чого в наступному довелось розіграти примітивну оперативну комбінацію для легалізації аудіозапису: флешка з відвертостями Ситника опинилася в народного депутата Борислава Розенблата, останній оприлюднив аудіозапис 14 березня 2019 року, одночасно звернувшись до Генеральної прокуратури, відомство Луценка зареєструвало кримінальне провадження, визначивши підслідність за ДБР, а 27 березня 2019 року в приміщенні мисливського господарства «Поліське-Сарни» був проведений обшук, у ході якого слідчі виявили «невідомо ким встановлений» пристрій з флеш-пам’яттю та записом розмов.

 

Ухвалою слідчого судді Печерського райсуду від 8 квітня 2019 року «випадково» знайдену карту пам’ятті направлено на комплексну комп'ютерно-технічну експертизу та експертизу звукозапису

Екс-рівнянин та екс-посол США в Україні

Що ж стосується самого Ситника, то він викликаний на допит з приводу відібрання в нього зразків голосу.

 

Окрім того, Артем Сергійович має пояснити, хто саме платив за його новорічний відпочинок, оскільки вже відомо, що платив той, хто запросив директора НАБУ «відтягнутись» на свята в мисливському господарстві. У такому разі стосовно Ситника має бути складений адміністративний протокол про вчинення ним корупційного правопорушення.

Мисливське господарство «Поліське-Сарни», де й відпочивав Ситник на Новий Рік та наговорив зайвого

А тепер, власне, родзинка цієї історії. Як з’ясувала Ірина Салій, співзасновником мисливського господарства «Поліське-Сарни» є такий собі Акіменко Андрій Павлович, відомий як права рука й бізнес-партнер Олексія Чеботарьова – «спиртового короля», що перебуває в розшуку за підозрою в організації викрадення та катування Ігоря Луценка й Юрія Вербицького в січні 2014 року. Можу доповнити цю інформацію цікавим сюжетом: Акіменко, у мисливському господарстві якого Ситник на халяву пиячив 1 січня, недавно допитувався в Бориспільському міськрайонному суді Київської області по справі викрадення Луценка та Вербицького.

 

На жаль, представники потерпілих на той час ще не знали про особливі відносини між Акіменком і Ситником і не здогадались запитати в свідка під час допиту, на яку суму директор НАБУ випив і з’їв делікатесів у ході святкування Нового року.

Залишилося дочекатися 10 травня і подивитися чи прийде Ситник на допит.

Ну, й не забуваймо, що АК це – авторська колонка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень