Як в Україні знайти своїх предків через Архів і не тільки (11 ФОТО)

Опис та інструкція

Рівне - наречені. Зліва -- 1929 рік, справа -- 80-ті

«Брачный обыск», «Сповідна відомість», «Метрична книга» та інші документи допоможуть знайти ваше коріння у Рівному та не тільки.

Про це більше в черговому блозі Оксани Юрченко (текст подаємо без змін):

Тут і далі фото з ФБ-групи "Старе місто. Рівне історичне"

«Чиї ви будете?»

Цікавість до історії власного роду в моді не так давно. За часи комуністичних утисків та махрового совка було якось не заведено розшукувати своє коріння. Мало які там принци чи принцеси могли опинитись в предках і які були б наслідки для усіх потім.

Останні 10 років обласний архів, за словами їх працівників, переживає справжній бум пошуку своїх далеких родичів та будь-якої сімейної інформації. Створювати своє родинне дерево, головний сімейний документ, тепер досить поширено. І це правильно!

До архівістів звертаються, коли, наприклад, шукають польське чи чеське коріння для полегшення виїзду за кордон чи інформацію про свою трудову діяльність для подальшого оформлення пенсійного забезпечення або для отримання спадку.

Що зберігається в архіві?

Наприклад «Ревізькі казки», це такі документи, що відображають результати проведення ревізій податного населення, метричні книги формуляр для офіційної реєстрації актів громадянського стану.


Також зберігаються «Сповідні відомості» (виявляється є і такі документи, які фіксували відвідання сповіді парафіянами або факти уникнення ними цієї процедури на Великдень).


Ще є такий цікавий вид документів як «Брачний обыск» чи то обшук, який складався перед вінчанням.

Фото з Рівненського Архіву -- від Тараса Годуна

Є документи зі списками населення, власників нерухомого майна, списки виборців, особові справи, списки працівників організацій, установ, підприємств тощо. Але найпоширенішим джерелом інформації про людину є метрика та метрична книга.

З подивом колись дізналась, коли влаштовувалась на державну службу і готувала пакет документів, що в метриці батька мого чоловіка, за сучасними документами Андрія Петровича Погореляка, уродженця Закарпаття, було зазначено дещо інше ім'я та прізвище – Андрош Пейнтрович Погоріляк.

 А змінила прізвище цілого роду канцеляристка у військовій частині, де він проходив службу. Тому носіїв цього прізвища лише кілька в Україні.

 

В архіві плануємо найближчим часом дізнатись більше про батька моєї свекрухи, корінної рівнянки, батько якої колись тримав в місті модернову пекарню.

Олексій Романюк пік хліб та булочки, мав трьох доньок, годував родину, був трудягою і зараз би сказали — успішним бізнесменом.

Але прийшли совєти і 39 рік, забрали дім, сучасну пекарню, яка знаходилась саме там, де зараз стоїть Будинок урочистих подій, вигнали родину, чоловіка з часом відправили за ґрати.

 

Типова історія того часу, яку треба обов’язково знати нащадкам.

[media=138806] Наречений на фото зліва через 10 років відкриє сою пекарню. Це буде 1939р.

До речі,

Методичні та практичні рекомендації щодо проведення генеалогічного пошуку та створення родинного дерева вам розкажуть в архіві якщо вам пощастить потрапити на безкоштовний майстер-клас, який пройде в п’ятницю, в санітарний день, 29 березня 2019 року о 10-00 годині, в Державному архіві Рівненської області з пошуку архівних документів для генеалогічного дослідження (історії власного родоводу).

Присутні будуть ознайомлені з документами, в яких міститься генеалогічна інформація.

 

Кількість інтересантів обмежена 10-ма особами.

Запрошуються мешканці нашого міста та області, які не працювали в архівах і мають бажання розпочати знайомство з історією власної родини.

Зголоситися на участь у заході можна за телефонами:

067 363 87 85,
050 375 61 51
63-66-03

[media=138809] Крім того:

Багато цікаво можна дізнатись вже зараз – з сайту та зі сторінки архіву в фейсбуці

На сайті зверніть увагу на розділ «Довідковий апарат»

[media=138800] Якщо ви не корінний рівнянин чи рівнянка, як я (моя мама з Туринки на Жовківщині, Львівської області, а тато з Холодного  Яру, с. Косарі, Черкаської), то в нашому обласному архіві вам розкажуть, куди звернутись і де можливо ви знайдете інформацію про свою родину.

Ще й порекомендують інтернет ресурси, зокрема Зведений каталог метричних книг по областях України.

[media=138808] Таку консультацію, між іншим, можна отримати в будь-якому архіві України.

Єдине що, для того, аби отримати офіційну інформацію в архівах, згідно із законом України «Про звернення громадян», у зверненні мають міститися:

— назва та адреса установи, куди адресоване звернення;
— прізвище адресата;
— домашня адреса, місце проживання;
— суть порушеного питання.

[media=138796] Для того, аби якомога більше спростити отримання інформації, у зверненні мають бути зазначені:

— ім’я, прізвище, по батькові запитуваної особи;
— дата та якомога точніше місце народження;
— будь-яка відома про шукану особу інформація (підійдуть навіть родинні перекази);
— власні контактні дані.

[media=138799] Подати звернення до архівів можна трьома найпоширенішими способами – звичайною поштою, електронною адресою або ж безпосередньо в архіві.

За низку послуг Вам доведеться заплатити.


Наприклад, за Інтернет-пошук за кордоном

[media=138804] Для тих, хто хоче розпочати пошуки  сучасними способами, є інтернет-ресурси, котрі можуть в цьому допомогти.

Для тих, хто шукатиме предків чи родичів за кордоном, починайте з ближнього закордоння.

Для пошуків у Польщі та країнах Східної Європи фахівці радять два ресурси.

Перший цікавий ресурс — портал польських архівів. Це зведений портал польських архівів, який має опис усіх книг та їхнього розташування. Архів містить мільйони цифрових копій документів онлайн: їх можна завантажити.


Головний архів актів давніх – сайт із низкою відсканованих метричних книг, що стосуються Поділля, Волині та Львівщини.

[media=138795] За наявності родичів, які мігрували до США, можна скористатися сайтом Hounor Your Family.

Він містить відскановані документи, у яких є детальні записи про людей, що прибували до США кораблями у третьому класі.

При пошуку не забувайте, що в іноземних джерелах прізвища ваших предків можуть бути із помилками через незвичність українських прізвищ для вуха американців чи європейців.

[media=138807] Якщо ви шукаєте родичів, зниклих під час Другої Світової війни, зверніться до російської бази ОБД «Меморіал», або ж через електронну адресу звертатися безпосередньо до Інституту національної пам’яті Польщі (Instytut Pamięci Narodowej).

Так, колись Червоний Хрест відшукав рідну сестру мого свекра, яку у віці 16 років німці угнали в Німеччину.

 

Дівчина не повернулась на Батьківщину, а одружилась з французом та все своє життя провела у Франції. З рідним братом, моїм свекром вона побачилась вперше вже через 40 років. Її нащадки повністю асимілювались і живуть у Франції досі.

[media=138802] Переконана, що в кожній сім’ї ви знайдете подібні історії, якщо захочете дізнатись більше про своє коріння.

А раптом, там справді, принци?

В матеріалі використана інформація, люб’язно надана Людмилою Леоновою, начальником відділу використання інформації документів Державного архіву Рівненської області.  

Рівне -- понад 100 років тому

P.S.

Ось ще цікавий сайт для початківців 

Тут я взнала що Погореляків всього 10 на всю Україну!

 

А от Юрченко – значно більше і перша згадка з 1756 року, козак Запорізького Куреня Антон Юрченко

Тобто, я – козацького роду точно))

Здолбунівчанки

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень