Скільки платять за дитсадки у Польщі і чи є до них черга

Насправді черги також є, навіть у платні садочки

У Польщі є державні, приватні та напідержавні дитячі садочки. Іноземці в цій країні можуть віддавати своїх дітей і до державних, і напівдержавних садочків на рівних правах з поляками, якщо вони легально працюють.

Приймають і до приватних.

Є певна система балів, які має набрати сім`я, щоб дитину взяли до садочка - на їхній основі формуються рейтинги.


Загалом же у Польщі, як і в Україні, садочків не вистачає. На те, що часто треба записуватися дуже наперед, скаржаться й поляки.


Щодо дискримінації дітей іноземців, то таке трапляється вкрай рідко і це залежить від конкретних людей і їхніх поглядів. 

Про польські дитячі садочки та гуртки розпитувала українок Ангеліна Ралко – рівнянка, яка мешкає у польському Щечині.

Якщо хоч один з батьків не працює, у державний заклад не візьмуть

- Я віддала свого сина до приватних ясел у дворічному віці, - розповідає Юлія з Харкова, яка шість років тому переїхала з сім`єю до Зеленої Гури, що на заході Польщі.

Ясел дуже мало – значно менше, ніж звичайних дитсадків, яких насправді теж бракує, тому обрали приватний. Окрім того, дуже велика проблема віддати дитину в державний дитсадок чи ясла, коли один з батьків не працює.


Є певна система умовних балів, які нараховуються родині залежно від рівня їхніх доходів, специфіки роботи, кількості дітей та багатьох інших факторів. Від кількості цих балів залежить, чи візьмуть твоїх дітей в дитсадок, чи ні. У нас не було шансів, оскільки тоді працював лише мій чоловік, тому мій молодший син ходив в приватні ясла і в приватний дитсадок.


Гордій був дуже задоволений, щодня охоче туди йшов і мені здавалася, що ввечері не дуже хотів повертатися. Для дітей постійно організовували різні заняття – ритміка, гімнастика, іноземні мови, малювання. Організовували також атракції за межами дитсадка – водили на різноманітні виставки, екскурсії, в аквапарк, на пошту, в пожежну частину – аби дітям було цікаво.

Цікавий факт:

- Групи в садочках досить маленькі – максимально 20 дітей, але зазвичай їх 15-18. Коштувало це 750 злотих за місяць і близько 250 - на їжу, тобто в середньому тисяча злотих за місяць. Дитина була в садочку 9 годин – з 9-ої до 18-ої. Моя старша донька Олександра також ходила у хороший приватний дитсадок, але у Харкові, до нашого переїзду.
 

Якщо порівнювати садочки в Україні і Польщі, то різниця колосальна – садочок доньки у Харкові я б тепер охарактеризувала «бідно, але хоч чисто». Що також здивувало в польських садочках, це те, що денний сон є лише для молодшої групи. Старші діти в садочку не сплять – для цього й окремої кімнати немає.

З іншого боку:

- Гуртків для дітей є багато, але вони теж коштують недешево. Я віддала дітей на ті гуртки, які вони хотіли, бо вважаю, що поки вони мають час і бажання, то варто цим користуватися.


Зараз Олександра відвідує заняття з акробатики тричі на тиждень (заняття триває півтори години), це коштує 150 злотих на місяць.


Гордій теж ходить на акробатику, але двічі на тиждень і заняття коротші, а ціна така ж. Також син відвідує заняття з боксу – це коштує 100 злотих за місяць (двічі на тиждень по одній годині) і в приватну музичну школу, яка обходиться у 200 злотих, але це лише 4 заняття на місяць.


Раніше діти ходили і в інші гуртки, зокрема, на різні види танців. Знайти заняття на хорошому рівні дуже важко, хоча це може бути пов`язано з тим, що ми живемо в невеликому місті.


Тут викладачі ніколи не скажуть, що дитина до чогось не здібна, щоб її не образити. Не знаю, добре це чи погано, але коли прийде дитина, яка справді має хист, може виявитися, що вже немає місць, і її талант не розкриється.

Напівдержавні садочки безкоштовні лише до полудня
 

- Моя донька відвідує напівдержавний дитсадок, перебування до 12-ої години є безкоштовним, оплачується кожна наступна година і окремо - харчування.


Раніше я навіть не знала, що таке є, - розповіла пані Наталія з Вроцлава. – Мене дуже вразив підхід вихователів: при прийомі нас розпитали, чи донька спить удень, чи їсть самостійно, чи сама ходить на горщик.


Ідея полягає у тому, щоб у дитсадку поділяти підхід батьків, наприклад, не годувати дитину з ложечки, якщо вдома вона їсть самостійно.

Про сон:

– Цікаво і з організацією денного сну – є так званий «час відпочинку», але спати дітей не змушують, якщо вони не хочуть.
 

Діти лежать на розкладних ліжках, матрацах, гамаках чи подушках, їм вмикають тиху музику. Хто хоче – спить, хто не хоче – в кімнаті є столик для малювання. Головне правило – не заважати іншим.


Після часу релаксу починалися додаткові заняття – іноземні мови, танці, карате, балет, ігри з м`ячем, верхова їзда, фігурне катання, кулінарія. В середньому індивідуальне заняття коштує 50 злотих, у групі з іншими дітьми дешевше – від 13 до 30 злотих залежно від величини групи.


Молодші діти можуть відвідувати заняття з батьками. Загалом до випуску з дитсадка діти непогано читають, рахують в межах двох десятків, решта залежить від індивідуальних даних дитини і чим вона займалася на гуртках.

Якщо садочок у селі, у міську школу можуть не прийняти

- Ми приїхали до Любліна два роки тому з маленьким сином, - розповідає пані Інна з Чернівців. – Скрізь казали, що місць в садочках немає – ані в державних, ані в приватних. Начальниця мого чоловіка підказала звернутися до садочків у передмістях, які формально не є частиною Любліна. Виявилося, що справді місця є, хоч і небагато.


Макар садочком був дуже задоволений. Платили ми лише за харчування – 8 злотих за день. На жодні ремонти, вікна чи штори гроші здавати не треба, а сам садочок виглядає дуже непогано. Мені є з чим порівняти, оскільки в Україні я працювала вихователькою.


Щоправда, тут на дітей дуже поблажливе навантаження по навчанню і майже повна відсутність культурного життя – немає ранків, дитячих вистав тощо. В дитсадку є також платні гуртки – англійська коштує 30 злотих за місяць, танці і гімнастика так само. У місті є безкоштовні гуртки від будинку офіцерів. Є і платні – мій син ходив на футбол у приватну спортивну школу, коштує це 150 злотих за місяць. Зараз школа не працює через карантин, але Макару заняття дуже подобаються.


Це, звісно, недешево, але це посильні витрати для нашої сім`ї. У фінансовому плані дуже допомагає допомога від держави за програмою Rodzina 500+, за якою на кожну дитину в сім`ї держава виділяє 500 злотих щомісяця.


Та згодом зіштовхнулися з іншою проблемою – дуже важко віддати дитину до школи в місті, якщо вона ходила у садочок в селі. Багато формальностей, причому теж кажуть, що місць немає.


Колега з роботи порадила написати особисто президентові міста з проханням допомогти. Минуло два дні – і місце знайшлося, причому це була державна школа у нашому районі! Треба було проявити трохи терпіння і наполягати на своєму.

Хоч дорого, але дитині не нудно

- Дитсадок для своєї дитини я знайшла завдяки картам Google, - розповідає пані Ольга, яка разом з сім`єю живе у Кракові. 
 

Шукала в основному приватні садочки, бо про них є більше інформації. Знайшла той, де були хороші відгуки, зателефонувала і домовилась про зустріч. Щоправда, виявилось, що можуть лише поставити у чергу, бо не було місць – довелося чекати півроку. Дитсадок недешевий – в середньому обходиться в тисячу злотих за місяць. Сюди входить перебування дитини з 7-ої до 18-ої години, харчування, заняття з логопедом, фізкультура, ритміка, заняття з англійської.
 

До початку пандемії раз на місяць організовували походи в театри або музеї і на кінне ранчо, де дітей навчали їздити верхи. Є і додаткові платні гуртки при цьому ж дитсадку, які обходяться в середньому у ще 400 злотих за місяць. Це додаткові заняття з англійської, китайської (для старших дітей), балет, танці, басейн, роботобудування, театральний та кулінарний гуртки. Вони не є обов`язковими, але переважна більшість дітей їх відвідує, бо дуже цікаво. Словом, справжній курорт для дітей – їм просто не буває нудно. Зручно і батькам – дитина весь їхній робочий день проводить в дитсадку, навчається і займається тим, чим їй цікаво.

Усі фото – ілюстративні, з відкритих джерел

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень