Рівнянам гроші за няню компенсує держава. А в пологових роздаватимуть дурники та пипки

Нова програма від уряду

Напередодні в уряді заявили про запровадження пілотного проекту соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства.

Кабінет Міністрів України затвердив Державну соціальну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021 року. Документ під час засідання уряду представила заступник Міністра соцполітики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна.

Державна програма передбачає, що з 1 вересня 2018 року батьки новонароджених отримають «пакунок малюка» від держави - з пипками або дурниками.

Сайт ukr-mova.in.ua наводить синоніми слова дурник: смочо́к, пи́пка, мізю́к (а не «пустишка»).

Кожна мама матиме право на отримання в пологовому будинку пакунку на 5 000 гривень з найнеобхіднішими для дитини речами:

це одяг, підгузки, ковдри, дитяча олійка та крем, присипка, пляшечка, соска, мізюк, серветки, пелюшки, термометр, а також навчальні матеріали з догляду за дитиною.

А з наступного року запровадять проект «Муніципальна няня».

З 1 січня 2019 року держава частковго відшкодовуватиме батькам послуги няні, що доглядає за дитиною до 3-х років.

Розмір відшкодування – один прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років (станом на 1.01.2018  це 1 492 грн.) – за кожен місяць роботи няні.

 

Батьки мають підписати офіційний договір з доглядальницею.

Також з наступного року держава обіцяє безкоштовне медичне обстеження. В уряді це бачать так:

особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, матимуть право пройти безоплатне медичне обстеження на TORCH-інфекцію (вірус герпесу, вірус краснухи, токсоплазми, цитомегаловірус, парвовірус, ентеровірус, віруси гепатитів В, С, ВІЛ).

 

З 1 січня 2019 року кожна майбутня родина отримає можливість пройти безоплатне медичне обстеження, щоб убезпечити народження дітей з вродженими вадами. Адже, за даними Держстату, щороку в Україні 10% дітей народжуються з вадами, що призводять до інвалідизації та смерті.

Бонуси для громад, дружніх до дитини.

У цьому підпункті йдеться, що уряд стимулює отримання статусу ЮНІСЕФ «Громада дружня до дітей та молоді».

Громади та міста, що матимуть такий статус, зможуть розраховувати на додаткові надходження до своїх бюджетів, які можна спрямувати на розвиток дитячої інфраструктури, створення комфортних умов для розвитку та навчання дітей.

 

З наступного року громади, дружні до дітей, отримають до своїх бюджетів додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 1% - це 150-700 тисяч гривень на рік в розрахунку на 10 тисяч населення.

Великі громади, населення яких складає 1 мільйон осіб, отримають додатково до бюджетів від 15 до 70 мільйонів гривень.

Поки деякі нововведення викликають більше запитань, аніж дають відповідей. Тож очікуємо подальших роз’яснень від уряду.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень