Блокувати вибори в ОТГ на Рівненщині немає законних підстав

Дві Асоціації захищатимуть інтереси громад спільно

Налагодження діалогу ОТГ з владою, розвиток громад і відстоювання їхніх інтересів перед керівництвом держави – така мета всеукраїнської Асоціації ОТГ і Асоціації органів місцевого самоврядування Рівненщини.

Обидві громади підписали меморандум про співпрацю і тепер фактично подвоять зусилля у просуванні реформи децентралізації в Рівненській області.

До прикладу, днями в Кабміні відбувся один із етапів бюджетних консультацій, де розглядали пропозиції територіальних громад щодо податків, субвенцій тощо, розповідає голова Асоціації ОТГ Олександр Корінний:

Наша асоціація активно бере в них участь. Різні рівні влади бачать податки в Україні від громад до великих міст. Ми опрацювали всі пропозиції місцевих громад: це і ПДФО за місцем реєстрації, і достатня кількість освітньої субвенції, адже не всі громади сьогодні повністю забезпечені, це інфраструктурна субвенція, і взагалі субвенція на підтримку місцевого самоврядування.

 

І зараз наша Асоціація намагається відстояти себе в бюджеті, принаймні основні пункти, аби наші громади мали спроможність розвиватися на своїх територіях.

Олександр Корінний

Найбільш резонансним питанням щодо децентралізації є блокування ЦВК місцевих виборів. Нині більше сотні ОТГ в Україні, у тому числі й на Рівненщині чекають, доки комісія отримає роз’яснення від Комітету Верховної Ради.

На думку членів Асоціації – вибори в ОТГ блокують штучно, говорить Олександр Корінний:    

Це обмеження, що вибори в ОТГ мають бути двічі на рік: де таке написано? Тому, мабуть, це штучні перепони. Якщо є громада, яка законно утворилася, і хоче провести свої вибори – нехай проводить, коли захоче. Хай обираються хоч кожного місяця.

Член правління Асоціації Ігор Абрам’юк зауважив, що попри перепони, вибори таки можуть відбутися в цьому році.

Ігор Абрам'юк, член правління Асоціації об'єднаних територіальних громад

Такої ж думки й прем’єр-міністр Володимир Гройсман:

На останній вузькій нараді, де був голова ЦВК прем’єр чітко заявив, що він не бачить законодавчих перепон для проведення виборів. Всі разом вони висловили оптимізм, що вибори в громадах, які готові до виборів – будуть. Був загальний такий настрій.  Мабуть те, що ЦВК давно нереформована – це призвело до такого.

Нарада з керівництвом Центральної виборчої комісії та Міністерством юстиції, присвячена питанням розблокування виборів у понад сотні новоутворених ОТГ.

Утім процес децентралізації таки рухається, вважає керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. В Україні вже утворилося половина від запланованої кількості ОТГ.

Руслан Сивий, керівник Центру розвитку місцевого самоврядування.

Приблизно та ж ситуація і на Рівненщині:

Я не вважаю, що процес не відбувається чи він повільний. З 1300 ми вже маємо більше 700 громад на території України. Ми вже «перейшли Рубікон». Значна територія Рівненщини вкрита ОТГ. Всього їх є 28, тобто теж майже половина від запланованої кількості. 19 з них входять до Асоціації на Рівненщині, ще 5 планують увійти. В Європі взагалі рахують, що реформа досягла чималих успіхів, - каже Руслан Сивий.

Зазначимо, що Головою Асоціації органів місцевого самоврядування Рівненщині обрали керівника Бугринської громади Сергія Пилипчука. Чиновник вважає, що в результаті ОТГ Рівненщини та й усієї України мають стати повністю незалежними від державного фінансування. Нестача коштів з державних субвенцій – це стимул для пошуку власних джерел фінансування та економії:

Ми ніколи не почнемо заходів з енергоефективності, доки нам дають кошти. Ну прийшло нам два мільйони на опалення в школах, ми їх спалили, а прийшов мільйон – вже задумалися, як зекономити. А якщо взагалі грошей не виділили, то я вже думаю – вугіллям палити неправильно.

Сергій Пилипчук, голова Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування "Об'єднані територіальні громади Рівненщини", голова Бугринської ОТГ.

В нас котли там стоять. Можна на пілетах. Мені не треба чотири кочегари, можна поставити автоматичного котла. Думаємо, чи опалювати 10 шкіл по 12 учнів в класі, чи створити з двох одну. Купити на зекономлені кошти автобус, аби доправляти дітей.

 

Якщо держава не дає грошей це не так погано. Це дає можливість задуматися, що досить жити просто як споживачі. Якщо ми створили ОТГ, ми несем відповідальність за те, як громада розвивається. Нині держава вигадала більш-менш збалансовану формулу виділення субвенції.

На думку голови ОТГ, обходитися без фінансування з державного бюджету територіальні громади зможуть через 3-4 роки.

Під час підписання меморандуму керівництво обох Асоціацій погодилося, що нині для здійснення вищезгаданих планів необхідний діалог з державою. Оскільки остання – це система, каже Олександр Корінний, єдиний вихід успішного діалогу місцевих громад – це теж утворити систему. У випадку з ОТГ, це можуть бути саме Асоціації.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень