Польський ніж у спину Україні: чому Варшава пішла на торговельну війну з Києвом (ФОТО)

«Це не закінчиться скоро» (с)

Путін радіє: втрати української економіки через страйки польських перевізників, які тривають уже понад два місяці, сягнули понад один мільярд євро.

Десятки мільярдів гривень збитків для української економіки. Перепони у надходженні військових та гуманітарних вантажів до України.

Виснажливі тижні очікування і навіть випадки смерті українських перевізників на кордоні. Усе це — через поляків. 

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії вони першими підставили нам дружнє плече, а тепер блокують нашу торгівлю із західним світом і загалом ставлять під ризик наше європейське майбутнє.

Тепер — це у час, коли Україна стікає кров’ю, захищаючи від російського агресора не лише себе, а й усю Європу, зокрема тих-таки поляків. 

Польські перевізники блокують рух наших вантажівок на кордоні вже понад два місяці.

 

Головна їхня вимога — ДИСКРИМІНАЦІЙНА:

 

Повернути практику дозволів для українських перевізників, яку Євросоюз скасував у червні 2022-го на рік, а згодом продовжив до 30 червня 2024-го. 

Сподівання на те, що ситуація на кордоні нормалізується після парламентських виборів у Польщі та приходу на посаду прем’єра Дональда Туска, не справдилися.

Єдине, на що спромігся польський уряд, — домовився із фермерами, які приєдналися до блокади у пункті пропуску Медика — Шегині. Щоправда, не відомо, на який термін. 

Перевізники ж досі блокують дорогу на трьох напрямках: Рава-Руська — Гребенне, Краковець — Корчова, Ягодин — Дорогуськ.

 

Разом із тим уряд Польщі, всупереч правилам ЄС, оголосив безстрокове ембарго на українську продукцію.

 

А польський єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський пригрозив заблокувати продовження режиму безмитної торгівлі між ЄС і Україною. 

Аналітики кажуть: перешкоди, які нині створюють нам поляки, у міжнародних відносинах мають чітке визначення — «торговельна війна». А посол України у Польщі Василь Зварич назвав такі дії сусідів болючим ударом у спину Україні, яка потерпає від російської агресії. 

Чому поляки, які ще вчора були нашими вірними союзниками, тепер встромляють нам палиці в колеса? І чи реально відновити історичне порозуміння між Україною і Польщею, шанс якому дала агресія РФ? 

Схоже, серйозність блокади кордону для економіки та міжнародного іміджу Польщі добре розуміє новий премʼєр Дональд Туск.

Принаймні в офіційних виступах і на пресконференціях він уже кілька разів говорив про необхідність негайно знайти розвʼязання проблеми. Та про те, що його колеги вже підготували кілька пропозицій, які дозволять розблокувати кордон.

Справді, відразу після присяги уряду (коли Туск вилетів на саміт до Брюсселя) новий міністр інфраструктури Даріуш Клімчак вирушив до Любліна на переговори з організаторами блокування кордону.

Втім, після тієї зустрічі автоперевізники лише пообіцяли посилити протест. До того ж, що дуже дивно, обурено говорили про те, що їхні українські колеги звернулися до юридичної фірми щодо опротестування дозволу місцевих влад на прикордонні пікети. 

Залишається спостерігати, хто буде рішучішим і наполегливішим найближчими днями – пікетувальники чи новий польський уряд.

Дійсно, важко зрозуміти, як Польща, яка вже надала неоціненну допомогу Україні, що стала логістичним військовим хабом і претендує на те, щоб після перемоги стати координаційним та транспортним центром відновлення української інфраструктури й економіки, може дозволити так просто перекрити кордон.

Понад місяць спостерігати за тим, як руйнується економіка сусіда, нарешті, нищити власну репутацію партнера та союзника. 

З цього чергового польського уроку необхідно зробити висновки: не можна стверджувати, що з українського боку кордону все організовано ідеально.

 

Викорінити корупцію, навести лад у зоні відповідальності українських прикордонників, митників, безлічі інших контрольних служб – насамперед у наших інтересах.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень