Після 18 років в’язниці несправедливо засуджений поляк стане доларовим мільйонером

Але заздрити йому не варто

Томаш Коменда

Справа Томаша Коменди є одним із найвідоміших і найскандальніших судових процесів Польщі. Про неї писали книги й знімали кіно, аби привернути увагу громадськості. Кілька років тому Томаша виправдали та звільнили, а днями суд постановив призначили 12 мільйонів злотих відшкодування невинно засудженому чоловікові.

Що сталося?

 

Томаш Коменда провів 18 років у в’язниці через злочин, якого не скоював.

Його звинуватили у зґвалтуванні і вбивстві 15-річної Малгожати в новорічну ніч 1996 року в містечку Мілошице. Після вечірки мертву дівчинку знайшли у лісі лише в шкарпетках.

Вона пішла з клубу з двома парубками, потім до них приєднався ще один, який назвався братом Малгожати. Він пообіцяв провести її додому, а пізніше її знайшли мертвою. На тілі були сліди сперми та укусів убивці. Опис свідків, які бачили тих хлопців, збігся з зовнішністю Томаша Коменди.

Малгожата

На той факт, що 12 свідків підтвердили перебування Томаша в іншому місці, коли було скоєно злочин, поліція увагу не звернула, як і на багато інших деталей.

Був і інший підозрюваний – Іренеуш. Того дня він був у тому клубі й на допиті детально описав шкарпетки дівчини. Бачити їх міг лише той, хто її роздягнув, але на це ніхто не зважив. Одного слідчого змінював інший, перевіряти інформацію ніхто не захотів. Підозрюваним був Томаш, його вирішили звинуватити. Лише пізніше виявилося, що злочин скоїв Іренеуш, а не Томаш.

Головним доказом у справі була волосина, яку знайшли на шапці жертви – результат ДНК-тесту підтвердив, що це був Томаш Коменда.

У результаті довгої судової тяганини у 2004 році його засудили до 25 років позбавлення волі. Умови перебування у в’язниці були жахливими – його били, над ним фізично і психічно знущалися, через що чоловік кілька разів намагався накласти на себе руки.

Мій клієнт пережив жахливу травму. І ув’язнені, і працівники тюрми вважали його педофілом та убивцею - це найгірше, що може бути. Кожен рік був травмою. Він втратив 18 найкращих років свого життя, і жодна компенсація не може цього відшкодувати, - сказав адвокат засудженого.

 

Усе через судову помилку

 

Роками мати засудженого збирала докази непричетності свого сина до вбивства та алібі свідків, які стверджували, що у день злочину Коменда перебував у іншому місці. У 2017-2018 провели розслідування за фактом можливих фальсифікацій у справі.

Під час суду

Виявилось, що Коменда справді був непричетним до вбивства, і Верховний суд Польщі визнав його невинним зв всіма пунктами звинувачення, тож його було звільнено.

Проте судову помилку знайшли після того, як чоловік відсидів 18 років. На момент виходу з в’язниці йому був 41 рік.

 

По мільйону відшкодування за кожен рік тюрми

 

Томаш Коменда вимагав 18 мільйонів злотих відшкодування – по мільйону за кожен рік, проведений у в’язниці. Окружний суд в місті Ополе призначив 12 мільйонів злотих грошової компенсації та додатково понад 800 тисяч злотих відшкодування втраченого заробітку, який чоловік міг мати за 18 років. Це найвища сума компенсації, яку коли-небудь призначав суд у Польщі.

Звільнення несправедливо засудженого

Ця справа вкрала найкращі роки мого життя. Люди, які до цього довели, не мають серця. Але сьогодні я щасливий. Сьогодні моїм цілим світом є мій двомісячний син, - стверджує сам Томаш Коменда.

Багато хто зрадів такому закінченню справи, багато й обурились – мовляв, це космічна сума відшкодування, причому з бюджетних коштів.

Якщо хтось заздрить Коменді через ці гроші, нехає спробує хоча б місяць пожити в умовах, в яких жив він. Це найкращий спосіб, щоб позбавитись заздрощів, - заявив адвокат Коменди.

Усі фото – з відкритих джерел

Ангеліна Ралко

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень