Не заплатили за електроенергію? Готуйтеся!

25% від зарплати або арешт майна

Сьогодні мова піде про законопроєкт №3613 від 09.06.2020 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг»...

Всі новини типу «боржники за послуги ЖКГ нічим не кращі злісних неплатників аліментів. Їх пропонують не випускати за кордон, позбавляти водійських прав, а також конфіскувати пів зарплати», «зовсім скоро у боржників із зарплати списуватимуть 25% на виплату заборгованості або ж заарештують майно»; «обов’язкова реструктуризація боргу по комуналці» тощо – це все про один і той самий законопроєкт.

Однак, давайте продовжимо аналіз критичних питань до цього законопроєкту, що вже хвилюють українців.

Яким повинен бути борг, щоб потрапити під дію санкцій?

Поки невідомо. Його встановлюватиме Кабмін. Що вже саме по собі є доволі спірним, адже в такому разі ми знову зіткнемося з ручним керуванням. Умовно сьогодні може йтися про 100 тис. грн, а завтра - про 10. Такі зміни в законах є вкрай небезпечними.

Що стосується норми про конфіскацію, то до неї може дійти, якщо не платити понад три місяці. Навіть якщо ваша комуналка - всього тисяча гривень.

Стягнення єдиного житла боржника взагалі є незаконним

Щоправда, практика в Україні буває зовсім іншою: через борг у 50 тис. грн без житла залишився житель Луцька. Причому різницю між вартістю квартири і боргом родині так і не повернули. Перешкодою для конфіскації житла також можуть стати органи опіки та піклування, якщо у квартирі прописані неповнолітні діти.

Якщо ж говорити про невиїзд за кордон, то практика показує, що стосовно аліментників це дійсно працює. Але не факт, що ця норма "витрусить" з українців борги за ЖКП. Зазвичай їхні власники фінансово не можуть дозволити собі подорожі.

Що робити тим українцям, яким нарахували фіктивні борги?

Адже обов'язок оформити реструктуризацію настає навіть без судового рішення.

Виходить, борг не можна не сплатити, незалежно від того, обґрунтований він чи ні. Інакше - позбавлення прав, виїзду за кордон і гігантські штрафи, які будуть автоматично списуватися.

Теоретично борги можна буде спробувати оскаржити

Якщо виникла проблема з теплокомуненерго, можна написати скаргу регулятору - НКРЕКП. Якщо комунальне підприємство - вирушати до служби допомоги в обл-, міськ- або райрадах. Але оскаржити борги у позасудовому порядку досить важко, адже центри з обслуговування клієнтів працюють з 9:00 до 18:00, кабінети просто "лежать". Невеликі суми легше заплатити.

Якщо ж сума боргу істотна, а прогресу в її ануляції немає, єдиний варіант - подати до суду. Витрати в разі вашої перемоги сплатить постачальник.

Проте українці рідко оскаржують борги, адже при нарахуваннях у 3 тис. грн наймати адвоката за 15 тис. взагалі недоцільно. Тож насамперед постраждати від нової ініціативи можуть законослухняні, але обмежені в коштах громадяни. Саме з них легше всього буде стягнути донарахування.

Адвокат Дупак Валентин Германович

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень