Найдовшу вузькоколійну залізницю в Європі - рівненську «кукушку» - закрили

Офіційна причина - крадіжка обладнання. Активісти підозрюють - це сталося через збитковість вузькоколійки

Найдовшу вузькоколійну залізницю в Європі - Антонівка – Зарічне, що пролягає на Рівненщині - закрили. За повідомленням прес-центру Львівської залізниці, рух вузькоколійкою припинено від півночі 4 лютого. Причиною цього стало викрадення невідомими особами на перегоні Зарічне-Біла проводів повітряної лінії зв’язку загальною протяжність близько 5 км. В офіційному повідомленні йдеться, що Львівська залізниця стурбована ситуацією, бо крадіжки обладання відбуваються постійно:

- В умовах, коли функціонування залізниці, дотримання безпеки перевезень на дільниці постійно ускладнюється через несанкціоновані втручання сторонніх осіб, викрадення деталей колії, енергоживлення, підкопи шукачів бурштину та ін., Львівська залізниця стурбована ситуацією та змушена для забезпечення безпеки перевезень припинити рух поїздів на вузькоколійці до моменту повного відновлення роботи усіх систем. 

 

Старший електромеханік залізниці Анатолій Щур каже, що відновлювані роботи вже почалися:

 

 - На перегоні від станції Острівськ до Зарічного пошкодили лінію, люди пообривали, покрали дроти. Керівництво поки не пускає поїзд до відновлення лінії. Вже два дні відновлюємо, але треба дуже багато проводу, бо проводи старі, вже їм по 50-60 років, тут ніхто капремонту не робив, фінансування місцева влада не виділяє.  

Коли відновлять – не знаю.

 

Тож поки, на час проведення ремонтно-відновлювальних робіт, Залізниця радить громадянам передбачити користування іншими видами транспорту. Через зупинку руху поїзду дістатися до місця роботи складно не лише ремонтній бригаді, а й людям, для яких вузькоколійка стала вже звичним способом пересування. Адже мешканці Зарічненського і Володимирецького районів користуються цим транспортом, і для місцевих школярів це кращий спосіб дістатися до школи.

 

Між тим, з меншим оптимізмом до, нібито, тимчасової зупинки руху вузькоколійки ставляться в обласному управлінні культури і туризму. Заступник начальника управління Ярослава Гаврилова не впевнена в тому, що роботу «кукушки» (так ще її називають в народі), відновлять. Адже Міністерство інфраструктури вже кілька років поспіль говорить, що цей об’єкт – збитковий. А в обласному управлінні впевненні – що це туристичний об’єкт:

 

- Зараз ми підключили до підняття цього питання на рівні Києва громадські організації українську Асоціацію екологічного і активного туризму. На жаль, питання вирішується в Києві, навіть, не в Рівному. В Києві (Міністерство інфраструктури,-ред.) говорять, що вона для них є збитковою, причому, декілька мільйонів гривень збитку. Переконати Київ в потрібності вузькоколійної залізниці нам складно, в них своя позиція.

 

Ми ж нагадаємо, що довжина залізниці – 106 кілометрів, це одна з трьох діючих в Україні вузькоколійних залізниць з пасажирським рухом, а максимальна вартість проїзду торік становила 16 гривень.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень