Найбільша проблема медичної галузі у воюючій країні це… Кондиціонери – вважає МОЗ?

Не приватні аптеки в комунальних закладах (АК)

Всім відомо, що медична реформа ім. Супрун головною метою бачила – ліквідацію безкоштовної медицини та максимальну перекачку всіх наявних коштів НСЗУ – до приватних медзакладів під гаслом: «Гроші мають іти за людиною», - прямо в кишені приватного бізнесу та страхових компаній.

Першими під ніж пішли ФАПи по селах. Далі почалася ліквідація лікарень по районах.

Лише Бог уберіг Україну від завершення згаданої «рехворми», інакше б у нас також люди лежали на землі у коридорах, як це було під час Ковиду по всій Європі та Америці, а зараз у часи війни, ми б не мали де лікувати поранених.

Проте,

НСЗУ не має бажання відходити від намічених планів і робить все, аби послабити українську (не приватну) медицину.

Зокрема, тепер усі заклади зобов’яжуть – знайти десь гроші і повстановлювати – іноземні кондиціонери, виплативши таким чином іноземним виробникам тих самих кондиціонерів – десятки мільйонів доларів під часи Війни.

Уляна Супрун ( фото сайту "Укрінформ")

СПРАВА СУПРУН ЖИВЕ І ПЕРЕМАГАЄ

Як повідомляють «Українські новини»

Лікарні без кондиціонерів у палатах не матимуть можливісті підписувати контракти з НСЗУ, - МОЗ

Лікарні спроможної мережі, які не матимуть кондиціонерів у палатах, з 2024 року не зможуть контрактуватися за певними пакетами з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Зараз кондиціонери встановлені лише у 12% палат.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко

Як пояснив Ляшко, забезпечення оптимальних умов мікроклімату в приміщеннях лікарень — елемент санітарно-протиепідемічних вимог. 

І якщо під час контрактування з НСЗУ на 2022 рік однією з вимог до лікарень, які надають спеціалізовану медичну допомогу, була наявність резервного джерела електропостачання, то тепер медичні заклади зобов’язані подбати про комфортне перебування пацієнтів у літній сезон.

Тому перед кожним керівником лікарні, яка увійшла до спроможної мережі, стоїть завдання: до кінця року «покрити» кондиціонерами палати й ординаторські у своєму медзакладі.

В іншому разі лікарні втратять можливість контрактуватися з Національною службою здоров’я за певними пакетами вже з 1 січня 2024 року.

Віктор Ляшко з Рівненщини -- ліворуч

У міністерстві підрахували, що зараз із понад 54 тисяч палат кондиціонери мають лише 6897.

Тобто кондиціонерами забезпечені тільки 12% палат у лікарнях спроможної мережі.

«Це вкрай низький показник. Закликаю керівників лікарень активно готуватися до наступного літа вже зараз», — наголосив міністр охорони здоров’я.

Ляшко зауважив, що міністерство допомагає лікарням із залученням коштів для реконструкції та придбання дорогого обладнання.

Віктор Ляшко сам родом з Рівненщини

Водночас, на думку міністра, встановити кондиціонери в палатах лікарні спроможні самостійно.

«Ми бачимо це з тих залишків коштів, які є сьогодні на рахунках у лікарнях, за даними Нацслужби здоров’я, це понад 23 млрд грн.

 

Ці кошти — не абстрактні цифри на рахунках, вони мають використовуватися на благо пацієнтів та покращення якості надання медичної допомоги», — пояснив міністр.

Віктор Ляшко та його школа в с. Осова Дубровицького району

Найбільше палат із кондиціонерами є в медзакладах Києва (30%) та Дніпропетровщини — 23% від загальної кількості палатного фонду. 

Схожа ситуація і з ординаторськими: найбільший відсоток оснащення кондиціонерами в місті Києві та на Херсонщині — по 64%. 

 

Найменш забезпечені кондиціонерами лікарні Волинської області, де це обладнання є тільки у 2% палат.

 

Лише на 5% забезпечені кондиціонерами лікарняні палати в медзакладах Вінниччини, Львівщини та Чернігівщини.

Від Редакції:

*АК – авторська колонка. Всі оціночні судження та можливі перебільшення в матеріалі – авторські

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень