На Театральній площі у Рівному з’явиться новий пам’ятник? (ФОТО)

Вже відомо, як він виглядатиме

На Зузанну складно було не звернути увагу

Йдеться про пам’ятний знак поетесі з трагічної долею Зузанні Ґінчанці, що найкращі роки свого нетривалого життя (1917-1944) провела у Рівному.

Красуня Зузанна

Зузанна була єврейкою, писала польською мовою, народилася у Києві, проте у ранньому віці переїхала до Рівного, де жила у бабусі Сари Ґінзбург, що мала власний аптечний склад і кілька житлових кімнат у двоповерховому будинку на головній вулиці Рівного в районі міського ринку (він, на жаль, не зберігся).

Орієнтовно на місці, де розташовувався будинок бабусі талановитої поетеси, і має з’явитися пам’ятник Сарі Поліні Ґінзбург (справжнє ім’я Ґінчанки).

Можливо саме так виглядатиме пам’ятний знак у центрі Рівного

Ескіз пам’ятного знаку Ґінчанці

Ескізи майбутнього пам’ятного знаку Радіо Трек надав голова Культурно-просвітницького Центру імені Томаша Оскара Сосновського Ярослав Ковальчук, що звернувся до міської влади з ініціативою про появу пам’ятника у Рівному.

За кошти польської громади та меценатів.

Ескіз, розроблений студентами та викладачами НУВГП, схвалила комісія у складі представників управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому, архітекторів, істориків, консула Республіки Польща у Луцьку.

Щоправда, Культурно-просвітницькому центру запропоновано розглянути варіант розміщення пам’ятника біля Залу органної музики в процесі реконструкції майдану Музики.

Проте пан Ковальчук впевнений – пам’ятник має з’явитися саме на Театральній площі.

Каже, польська сторона наполягатиме саме на цьому.

Про це, мовляв, говорили міський голова Володимир Хомко та Генконсул Польщі в Луцьку Вєслав Мазур.

Ярослав Ковальчук впевнений, що пам’ятний знак привабить до Рівного туристів: не лише з Польщі, а й Ізраїлю, Австралії і буде не просто скульптурою поетеси, він ще й зображатиме МУЗУ.

Ярослав Ковальчук

Та буде справжньою європейською пам’яткою, якої Рівне ще не бачило.

Адже в планах зробити її за зразком Шопенівських лавочок у Варшаві, на яких можна послухати уривки творів музиканта. За задумом у Рівному, так само натиснувши кнопку, можна буде послухати вірші Ґінчанки на івриті, польською, українською, англійською мовами.

Щоправда, досі невідома вартість пам’ятного знаку та матеріал, з якого він виготовлятиметься. Все це нині обраховують фахівці.

За словами начальника міського управління культури Тараса Максименка, найімовірніше пам’ятний знак доведеться виготовляти з бронзи.

А це вже інший порядок цифр, ніж спочатку розраховувала польська сторона.

Крім того, цьогоріч, до сторіччя з дня народження Ґінчанки, каже Максименко, проект навряд чи вдасться втілити в життя.

І проводить аналогії з пам’ятним знаком Георгію Косміаді – від ідеї його появи до втілення пройшло два роки.

На вечорі в Рівненській обласній бібліотеці, присвяченому пам’яті Ґінчанки (фото Голосно)

 Зауважимо, що Зузанна Ґінчанка була розстріляна нацистами у Кракові у 27-річному віці і більш детально про долю поетеси, яка перші свої твори написала у Рівному та здобула тут перше визнання, можна дізнатися на сайт Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, де цьогоріч проходила фотовиставка, організована Культурно-просвітницьким центром ім.Т.О.Сосновського за сприяння Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень