Міжконфесійний конфлікт у Птичі. Позиції церков

У Птичу продовжують з`їжджатися як віряни, так і правоохоронці

Ситуацію у Птичі представники МП називають не інакше як рейдерський захват. Архієрей УПЦ владика Климент вказує на рішення трьох судових слухань (останнє з яких було у Київському апеляційному суді), якими винесено рішення на користь Московського патріархату. А для почергових богослужінь немає юридичних підстав:

 

 

- Конфлікт у селі Птича пов'язаний із спробами рейдерського захоплення церковної споруди з боку так званого Київського патріархату. Немає питань для того, щоб селяни переходили в юрисдикцію Київського патріархату – вони мають створити громаду КП і ця громада, якщо їй потрібно, вона може будувати собі храм, або просити місцеву владу, щоб їй виділили якесь приміщення. Немає ніяких юридичних підстав сьогодні говорити про те, що громада УПЦ повинна поступатися престолом і освяченим вівтарем для почергових богослужінь.  

Тут події у Птичі називають «першим релігійним погромом в Україні». Ось окремі повідомлення з офіційного сайту Рівненської єпархїї Української Православної Церкви:

- Коли закінчуються слова, в хід ідуть кулаки, палиці, отруйні гази і палаючі пляшки, коктейлі Молотова, які ще не так давно були символами революції гідності на майдані, а сьогодні небезпекою, яка загрожує розпалити полум’я війни на території українського православ’я.

- У селі Птича досі напружена ситуація. Другу добу, зачиненими у власному храмі без світла, води, тепла та їжі, знаходяться 12 жінок і два священики. Навколо храму чатують представники поліції і прихильники Київського Патріархату, котрі, за словами очевидців, постійно розпивають спиртне, регочуть, погрожують розправою тим, хто досі підтримує УПЦ.

Натомість, протоієрей Київського патріархату Василь Рудницький каже, що заради миру у парафії готові на компроміс. Виходом з конфліктної ситуації вважають почергові богослужіння, кажуть, на Рівненщині вже є такий позитивний досвід на Млинівщині. Втім, тут, у Птичі, представників Московського Патріархату це не влаштовує:

 

 

- Заради того, щоб був мир на парафії, щоб не було цих міжконфесійних сутичок в селі наша позиція така щоб робити все задля миру, і ми вбачаємо це у почерговому богослужінні. Ми готові на почергові богослужіння, і такий досвід вже є в нас на Рівненщині, наприклад, в селі Бокійма Рівненського району, коли спокійно вже багато років служить почергово Московський і київський патріархат. Там нема міжконфесійних сутичок. Тут, чогось, вони (УПЦ МП) вперлися і не хочуть. Видно, що їм вигідний цей конфлікт.

Зокрема, на сайті УПЦ КП йдеться про те, що Московський патріархат постійно провокує міжконфесійне протистояння:

- Незважаючи на звернення архієпископа Іларіона від 18 грудня 2015 року, в якому владика закликав не піддаватися на провокації агресора, та робити все для збереження миру та єдності на Рівненщині, представники УПЦ Московського Патріархату і надалі провокують міжконфесійне протистояння у селі Птича Дубенського району.

Зокрема, 19 грудня 2015 року, в день коли Православна Церква вшановує пам'ять святителя Миколая Чудотворця, представники УПЦ МП завезли нікому невідомих у селі людей у камуфляжній формі з шевронами «Правого сектору», які нібито побили прихильника «канонічної церкви». Як виявилося пізніше, «побитий чоловік» був гастролером, і був нагримований у вигляді синців під очами. Коли громада побачила «побиту людину», і виявила цю провокацію, гастролери зникли!!!

Однак, на цьому провокації не припинилися. Протягом всього дня завезене духовенство Московського Патріархату на чолі із благочинним Дубенського благочиння протоієреєм Анатолієм Богдановим постійно провокувало громади до протистоянь, обзиваючи вірних УПЦ Київського Патріархату «розкольниками», «не канонічними», «не благодатними»… І хіба це по християнськи? А як тоді бути із словами Спасителя: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою.» (Ін. 13, 35)? Чи можливо слова Христові для представників «канонічної церкви» не варті уваги ???​

Тож, Московський патріархат звернувся до президента з проханням втрутитися у ситуацію:

А Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до вірян з проханням молитися за постраждалих під час конфлікту:

- Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав вірних чад Української Православної Церкви молитися за протоієрея Миколая Сисонюка, настоятеля Успенського храму в селі Птича на Рівненщині та його паству, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

З таким проханням Його Блаженство звернувся під час своєї недільної проповіді в Трапезному храмі Антонія та Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври 20 грудня.

Втім, інформацію щодо постраждалих правоохоронці не підтверджують. Повідомляють, що за дотриманням громадського порядку на території храму стежать майже 2 сотні правоохоронців. На Дубенщину приїхали поліціянти не лише з сусідніх районів, а й з сусідніх областей, повідомляє прес-офіцер Нацполіції  Рівненщини Марія Юстицька:

 

 

- Наразі конфлікт ще триває. На місці події правоохоронці в кількості близько двохсот чоловік забезпечують охорону громадського порядку. Про потерпілих повідомлень не зареєстровано.

 

Нагадаємо, справжня війна щодо приміщення церкви у с. Птича Дубенського району триває понад рік.

Більшість громади висловилася за перехід церкви під юрисдикцію УПЦ КП. Прихильники УПЦ МП - проти. Право на храм вони відстоюють у судах. Вдаються і до інших методів. Наприклад, перекриття міжнародної траси. А ось віряни УПЦ КП навіть оголошували голодування, зачинившись у храмі. Потім те ж саме зробили і віряни УПЦ МП.

Чергова хвиля протистоянь розпочалася у минулу п’ятницю, сутички не припинялися навіть у свято.

Між тим, офіційна позиція обласної влади - не втручатися. Розібратися доручили првоохоронцям, аби ті не пускали в храм ні одних ні інших. Відповідальність за вирішення цього питання в Рівненській ОДА покладають на керівників церков.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень