Кримінальний райцентр: хто і за що тут палить будинки і машини?

Люди почуваються незахищеними

Такого в містечку Костопіль на Рівненщині не пригадують давно. У ніч проти 22 липня невідомі пляшками з запалювальною сумішшю підпалили будинок голови райради Сергія Ткачука, що на околиці міста. Одна з них поцілила у вікно його неповнолітньої доньки. Спалахнула пожежа, дитина здійняла галас. Згодом рятувальники скажуть, що лише дивом дівчинка не постраждала. Будинок згорів, те, що залишилося від нього, для проживання непридатне. Чи знайдуть і покарають того, хто це зробив?

Рятувальники приїхали швидко, гасили палаючий будинок кілька годин. Вилили 15 цистерн води і на ранок остаточно загасили. Вигорів другий поверх, увесь перший завалений горілими рештками та залитий водою. Будинок дерев’яний, років 30 тому Сергій Ткачук почав його зводити, коли ще був простим слюсарем. Частину майна вдалося винести з вогню й перенести у літню кухню, в якій тепер живуть Ткачуки. Донька – у родичів. 

Ткачук розповідає, що на відео з камер спостереження сусідніх будинків видно, як троє людей, залишивши автомобіль на перехресті, побігли до їхньої оселі уже з запаленими пляшками, які одночасно полетіли в будинок і спалахнули.

Хто ці люди – з’ясовує поліція. Вона розпочала кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження майна. Потерпілий вважає цю подію спробою навіть не залякати, а знищити його та родину, оскільки має намір балотуватися на посаду голови Костопільської об’єднаної громади. Раніше, каже, його ніхто не залякував і не погрожував, боргів не має, ворогів теж. Незважаючи ні на що, від своїх намірів відмовлятися не збирається.

Щось подібне може пригадати колишній голова Костопільської райради, а нині голова Малолюбашанської об’єднаної громади Віктор Талащук.

Восени 2007 року він, їдучи до Рівного на весілля доньки, помітив світло у вікнах власного будинку на вул.Кільцевій в Костополі, хоча вдома на той момент нікого не було. Завернувши дізнатися, що сталося, Талащук виявив, що у нього викрадено золоті прикраси, увімкнено й накрито курткою праску, а до стіни прибито його депутатський значок. Його «Тойота» стояла в гаражі з заведеним двигуном. У будинку нібито був перерізаний газовий шланг до плити. Ще трохи, і будинок міг вибухнути.

Віктор Талащук звернувся до Костопільської міліції і ще довго при першій-ліпшій нагоді нарікав, як погано правоохоронці розслідують його справу. Казав, що то був замах на його життя і що могли постраждати інші люди.

Приблизно у той же час, восени 2007-го, в Костополі прокотилася хвиля підпалів автомобілів тутешніх політиків та бізнесменів. За одну ніч згоріли ВАЗ дружини Олексія Кособуцького, який на той час був депутатом райради, та  Lexus власника торгового центру «Квадрат» Володимира Кашицького, який був припаркований у центрі міста, біля будинку Михайла Кривка. Незадовго до того невідомі підпалили авто колишнього голови Костопільської райдержадміністрації Ярослава Білика.

Ці підпали розслідували дуже мляво, чим викликали нарікання і потерпілих, й інших мешканців міста, адже люди не відчували себе в безпеці.

Про імовірних паліїв та їхні мотиви слідство нічого конкретного не повідомило й за кілька місяців. Володимир Кащицький тоді навіть пообіцяв винагороду в розмірі 25 тисяч гривень за інформацію про підпал автомобіля, навіть правоохоронцям, якщо знайдуть. Але ніхто йому не телефонував.

Спочатку лунали заяви про політичний підтекст усіх цих подій, з яких, щоправда, «випадав» бізнесмен Кашицький, а потім заговорили про бізнесові «розборки» та особисті мотиви.

 

За кільканадцять років ці історії в Костополі потроху забулися. Потерпілі оговталися, купили собі нові автомобілі.


За цей час міліція стала поліцією, змінилося керівництво райвідділку, особовий склад, форма і табличка. Та чи стало безпечніше людям, чи знайде поліція цього разу у маленькому містечку, де майже всі одне одного знають, паліїв та замовників підпалу будинку?

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень