«Концептуального рішення» немає, тож мертвих звозитимуть у центр Рівного (26 ФОТО)

На судово-медичну експертизу трупа

Від Редакції:

Цей матеріал важко готувався і довго чекав свого виходу, але...

Він містить інформацію та відомості, яких ви більше не почуєте ніде.

Висловлюємо окрему вдячність директору Рівненського обласного бюро судово-медичних експертиз Миколі Сергеєву та всім його колегам, які надавали нам роз'яснення та допомагали в роботі

Ще у 2016-му році міська рада відмовила обласному бюро судмедекспертизи в дозволі на оформлення у постійне користування земельної ділянки, на якій розташована ця установа.

Йдеться про 1773 кв. м на вулиці Драгоманова у Рівному. Депутати тоді вирішили, що моргу не місце в центрі Рівного.

 

До того ж його все одно планують винести за межі обласного центру.

Скрін з Google Maps.

Корпус, де проводять лабораторні дослідження та освідування.

Процес «виселення» триває вже третій рік. За цей час у столиці мізкували над тим, куди підпорядкувати службу.

Спочатку думали про Міністерство юстиції, потім – Кабмін.

Так виглядають холодильники, що розташовані навпроти моргу. У одному відсіку - вміщається чотири тіла.

А минулого року все ж вирішили, що експерти мають залишатися у структурі Міністерства охорони здоров’я.  Щоправда, реформувати цю службу не вдалось, бо вона не приноситиме прибутку.

Директор Рівненського обласного бюро судово-медичних експертиз Микола Сергеєв пояснює:

- У нас нічого нового. У 2010 році зробили проект будівництва, за адресою Жоліо Кюрі, 19. Там частина приміщень колишнього онкологічного диспансеру наша. І оформлена земельна ділянка.

 

Щодо реорганізації то мені нічого не відомо. Ще не знають навіть у МОЗ який статус служби буде далі, бо ж зараз реформують медицину.

У одному відсіку одночасно може зберігатися чотири трупи. Навіть при температурі - 1 °C.

Влітку у холодильних камерах підтримують потбіну температуру.

- Скажу вам відверто, за останні двадцять років двічі йшлося про те, щоб нашу службу перевести у підпорядкування міністерства юстиції, та навіть Кабміну.

 

Зараз усі медичні заклади переводять у некомерційні підприємства. Лише нашу службу і, на скільки знаю, медицину катастроф, не чіпають.

Розтин трупу проводять при денному світлі. Експерти пояснюють, що таким чином можуть точно визначити забарвлення тканин і органів.

Схеми, якими користуються при розтині паталогоанатоми.

- Ви ж розумієте, що ми не лікувальний заклад, тому про яке підприємство може йти мова.

 

Мені взагалі здається, що така реорганізація суперечить закону, - говорить Сергеєв.

До слова, нині бюро судово-медичних експертиз фінансується з медичної субвенції та з обласного бюджету. 

Лампа, яку вмикають після розтину, аби дезінфікувати приміщення.

Повертаючись до питання переїзду Микола Сергеєв пригадав, що чиновники обіцяли звести на вулиці Жоліо Кюрі триповерховий лабораторний корпус та новий морг. Як з’ясувалось, у бюро є п’ять лабораторій, які тісняться у старих пристосованих приміщеннях.

Також у бюро вистачає спеціалістів, аби одночасно проводити п’ять розтинів. Загалом у службі працює понад 80 фахівців.

- Нинішнього приміщення не достатньо. Покійників буває більше у вихідні. І то це не пов’язано з роботою бюро, а з тим, що у такі дні суди не виносять ухвали про розтин.

 

От наприклад, в суботу ввечері привезли труп і він лежить до понеділка. А ще когось можуть в неділю привести – от вам і кілька померлих.

 

А так щодня виносяться ухвали, до речі з судами співпраця нормальна. І розтин (судово-медична експертиза трупа – ред.) проводимо вчасно.

Так вивчають речові докази.

В пакетах - речі для експертизи, які передає у бюро поліція.

Тут і далі інвентар п'яти лабораторій бюро.

- У будні у нас дві-три експертизи проводять.

 

Фахівців у бюро достатньо, щоб одночасно проводити п’ять розтинів. Але у нас один секційний стіл, тож розтини роблять по черзі, - пояснив Микола Сергеєв.

До сусідства з моргом місцеві мешканці звикли, припустив Микола Сергеєв. Бо нарікань, з його слів, немає.

Інформацію ж про «неприємні запахи з моргу» очільник служби прокоментував так:

- Ясна річ, що між собою люди говорять щось про сусідство з нами, але щоб мені жалілися – то такого не було. Запахів якихось неприємних у нас немає. Холодильники працюють постійно.

 

Ми розуміємо, що привозять покійних в різному стані. Є утопленики, є такі, що в лісі, наприклад, кілька місяців пролежали. То там і запахи й вигляд «не дуже», самі розумієте. Морг не може бути взагалі без запахів, але, щоб критично – то у нас так не було, - сказав Микола Сергеєв.

Тут і далі інвентар п'яти лабораторій бюро.

Про перспективи будівництва нового моргу за містом розповів очільник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук:

- Не знаю, чи морг переїде цього року, але все до цього йде. Поки що ми плануємо перевести із вулиці Жоліо Кюрі потужності колишнього центру СНІДу, зокрема тамтешні лабораторії.

 

Приміщення хочемо звільнити для фахівців судово-медичної експертизи. Але це одна частина бюро, друга – морг. Його просто так не перенесеш, під нього треба будувати приміщення.

Приміщення нині ліквідованого обласного центру  профілактики та боротьби зі СНІДом, який  кілька років діяв на вулиці Жоліо-Кюрі у Рівному. Фото з інтернету.

У нас є проект, ще з 2010-го року. Його треба по-новому оцінювати і від того відштовхуватися. Не виключено, що проситимемо грошей у Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Серед інших джерел фінансування – обласний та місцевий бюджети. Тут треба врахувати і те, що в центрі міста звільняється велика територія, це вигідно місту.

 

Зараз плануємо вивчити усі підводні камені на Раді регіонального розвитку. Тут маємо все концептуально погодити й лише тоді можна буде виносити все на сесію обласної ради.

 

Враховуючи, що 9 років тому планувалось будівництво цілого комплексу для бюро судмедекспертиз, зараз складно назвати якусь коректну суму.

Так досліджують біоматеріали.

Тож виходить, що на будівництво нового комплексу приміщень для обласної служби судово-медичних експертиз поки потрібні й гроші (у 2006-му році, до прикладу, будівництво оцінювали у 4 млн грн. – ред.) і час.

А поки чиновники «шукатимуть ресурси» мертвих на розтин возитимуть в центр Рівного.

Фото - Радіо Трек

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень