«Князь Костянтин Острозький: бив москалів, коли це ще не було мейнстримом» (ФОТО/ВІДЕО)

Український культурний фонд – представляє

[media=212260]

Князі Острозькі довший час були православними і лише в кінці стали католиками. Це була династія, в якій нам важко розрізнити всіх її представників, якщо ми не зануримося в цю тему дещо глибше.

Помогти цьому може проєкт «Новинарні» створений за сприяння «Українського культурного фонду». Посутньо це журналістський фільм-розвідка та розлога публікація на сайті за авторства Лесі Шовкун та Дмитра Лиховія.

Їх доробок має назву «Князь Костянтин Острозький: бив МСК, коли це ще не було мейнстримом».
 

Абревіатура МСК тут є замінником слова «москалі».

Костянтин Острозький – воїн. Фрагмент пам’ятника князям Острозьким в Острозі. Фото: Новинарня

Як сказано в преамбулі:

Переможець московитів, поборник татар, визначний полководець і захисник православ’я, великий гетьман Князівства Литовського, патріот своєї Вітчизни, людина, яка всім своїм життям і діяльністю доводить, що Україна — це Європа… 

Князь Костянтин Острозький і гетьман Іван Мазепа зображені поруч серед інших ктиторів (жертводавців) Києво-Печерської лаври на стіні відновленого Успенського собору. Фото: Новинарня

Це далеко не повний перелік визначень, які стосуються князя Костянтина Острозького, 560 років з дня народження і 490-ті роковини з дня смерті якого Україна відзначала у 2020-му.

Костянтина Острозького особливо шанують у Білорусі та Литві

Варто розуміти ще й таке:

«Постать Костянтина Острозького й справді впродовж років була дещо затемнена постаттю його сина, Василя Костянтина. Адже Василь Острозький був переважно відомим меценатом, набагато поміркованішим і, на відміну від батька, не войовником.


Тобто не шкодив російській ідеологемі про будівництво православної держави, «спільність народів» тощо. І, відповідно, не заважав російським історіографам та історикам ХІХ-ХХ століть. А з Костянтином Івановичем — людиною, яка, в першу чергу, воювала з московитами, — історія зовсім інша», — наголошує в коментарі «Новинарні» історик Олександр Алфьоров.

Центральна фігура Костянтина Острозького з його надгробного пам’ятника. Фото кінця 1930-х років

Аби ви змогли скласти власну уяву про цю історичну постать, яка має пряме відношення до Рівненщини, пропонуємо вашій увазі й сам фільм, створений за сприяння «Українського культурного фонду»

Натисніть плей для перегляду

Радимо також перейти на розлогий матеріал «Новинарні», де ви знайдете багато інших цікавих фактів про князя Констянтина Острозького

30-та окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького. Фото: пресцентр 30 омбр ЗСУ

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень