«За два роки університету – не буде!», - ректор РДГУ

Руслан Постоловський - про те, як ЗНО убиває освіту в Україні.

ЗНО стає каменем спортикання в українській освіті.

Нагадаємо, нещодавно у Рівному відбулося обговорення змін у Законі «Про освіту», і, зокрема, в одному з пунктів рівненських ініціатив значиться бажання вчителів скасувати підсумкові атестації у школі, натомість - зберегти ЗНО.

Із цього приводу ми поспілкувалися із ректором Рівненського державного гуманітарного університету Русланом Постоловським. Картина, яку він описує, виглядає катастрофічною:

У Канаді, чи в Польші, чи в іншій європейській країні, там ніде немає ЗНО.

 

Польща взагалі процвітає, там сотні тисяч наших українських студентів.

 

У міністерстві нам встановили прохідний бал і написали прізвища студентів, які зараховані. І якщо хтось не пройшов, чи в другий ВУЗ пішов, вони нам не дали права навіть підвести риску.

 

Ми недобрали 550 студентів. За два-три роки не буде університету. Вони нам зрізали стільки студентів, що нам треба 90 ставок викладацьких скорочувати.

Крім того, за словами Руслана Постоловського, у міністерстві встановили прохідний бал для деяких спеціальностей у Рівному вищий, ніж у столичних вишах.

Ректор РДГУ вбачає у таких діях свідомий намір міністерства закрити менші навчальні заклади у регіонах.

Серед іншого Руслан Постоловський відзначив, що вже неодноразово закликав міністерство змінити правила вступу на платну основу.

Аби у цьому разі абітурієнт міг обирати, крім ЗНО, вступні іспити чи співбесіду.

Це б дало змогу університету мати більше студентів і покращити свій фінансовий стан, для впровадження нових технологій і ремонту існуючої матеріальної бази.

Утім позитивні зрушення теж деякі є.

Нині посаду заступника міністра освіти займає Володимир Ковтунець, який народився на Рівненщині та тривалий час працював в РДГУ.

Саме за його  ініціативи у міністерстві таки погодили продовжити прийом документів на платну форму навчання до 1 жовтня.

Ректор РДГУ Постоловський нарікає й на якість знань самих абітурієнтів, які вже під час навчання у виші зізнаються,

що у випускних класах школи вчилися вгадувати правильні результати тестів ЗНО, а не розвивали рівень знань.

Не оминули ми увагою під час розмови із Русланом Постоловським і питання впровадження безвізового режиму із Європою. Він зазначив, що

зважаючи в цілому на рівень життя в Україні і державну підтримку освіти, це неминуче призведе до відтоку як студентів, так і молодих науковців, які там матимуть вищу зарплату або потенційно інші умови праці.

На сьогодні в РДГУ навчається близько 8 тисяч студентів. Порівняно із 2015-2016 начальним роком, університет недобрав 550 студентів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень