«Легень немає», вони «як матове скло»: вчені пояснили, що відбувається при COVID-19 (ФОТО)

Зарадити може гелій?

[media=178535]

Кожен день боротьби з коронавірусом приносить нам повідомлення, які вселяють і надію, і страх, і розчарування.

Інформація йде звідусіль, вона часто – суперечлива.

Днями в Росії головний пульмонолог країни, академік РАН Олександр Чучалін пояснив, чому при коронавірусі штучна вентиляція легень на апаратах ШВЛ є малоефективною і при цьому запропонував досить несподіваний метод лікування хворих з COVID-19.

Олександр Чучалін

Коронавірус нового штаму, - каже він, - викликає в легенях так званий «хімічний пневмоніт», на який судини реагують спазмами та тромбами:

«Коли патологоанатом каже, що легенів немає, він має на увазі, що немає альвеол. Немає елемента, в якому відбувається газообмін», - пояснив експерт.

Нижче подаємо ключовий витяг його промови російською.

Подаємо мовою оригіналу, аби уникнути різнотлумачень та нічого не втратити при перекладі:

«В последние 7-9 дней в научной среде сформировалась концепция так называемого «химического пневмонита».


Это не пневмония, это проникновение вируса в нижние отделы дыхательных путей. Химический пневмонит – это диффузное поражение альвеол, выливается гиалуроновая кислота, которая заполняет пространство альвеол, и развивается кислородное голодание. На это сосуды отвечают спазмом и тромбами.


Поэтому, когда патологоанатома спрашивают: «А как лёгкое выглядит?» – патологоанатом отвечает: «А лёгкого нет».

Что он имеет в виду? Нет альвеол. Почему нет именно того элемента, где происходит газовый обмен? Его нет за счёт этих тромбов. Поэтому малоэффективна искусственная вентиляция лёгких, поэтому очень сложное проведение методов, которые направлены на реанимацию больных.

Есть ли методы, которые действительно помогут? Я хочу вернуться к классическим работам, которые сделали лауреат Нобелевской премии Капица Пётр Леонидович и его ученик Ландау. Они получили Нобелевскую премию, описав физико-химические свойства гелия. В чём там суть? Гелий может пройти в любой капилляр, может пролезть в любую «щель». Капица показал, что при разных температурных режимах у гелия открываются новые свойства.

Гелий реально может снять кислородное голодание, и гелий действительно поможет на этапе не пневмонии, а на этапе ранней диагностики этих болезней.


Компьютерная томография предельно важна. И впервые за всю историю понимания этого процесса, когда нам пишет рентгенолог, кардиолог: матовое стекло… Никто не знал, что такое «матовое стекло». Матовое стекло – это гиалуроновая кислота. Она вылилась при повреждении альвеол.


Второй этап – это оксид азота. Это газ, который снимет спазм сосудов и будет бороться с тромбиками, которые образуются в капиллярах.»

При цьому, академік буквально завертається з закликом змінити всю парадигму лікування коронавірусу в Росії, застосувавши практики, обладнання та напрацювання його колективу

Це викликало неабиякий розголос і навіть певний… скандал.

Одразу в ЗМІ почали виступати експерти та посадовці, які не принижуючи авторитету Чучаліна, все ж наполягають, що застосування киснево-гелієвих сумішей не може геть заперечувати використання ШВЛ

Що ж до напрацювань академіка, то їх використання називають неможливим просто тому, що всі розробки його колективу існують в одиничних екземплярах.

Налагодити масовий випуск такого обладнання швидко – нереально.


На це потрібні час та ресурси, яких зараз ні в кого немає.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень