Чи законна вимога поліцейського відкрити багажник?

Часто просять це зробити

Продовжуємо говорити про ту саму статтю 34 Закону України «Про Нацполіцію». Сьогодні – про механізм «як діяти, якщо поліцейський вимагає відкрити багажник?»

Вимагаючи відкрити багажник автомобіля, поліцейські зазвичай посилаються на статтю 34 вищевказаного закону (ну, це якщо вони самі її знають, іноді така вимога є «без нормативного підкріплення»). Частина 4 коментованої статті вказує, що поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу:

1. якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

2. якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

3. якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне  правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

"..якщо існує достатньо підстав вважати…"

"..ЯКЩО ІСНУЄ ДОСТАТНЬО ПІДСТАВ ВВАЖАТИ…"

 

Що то таке «існує достатньо підстав вважати»?

Поверхнева перевірка – превентивних захід, а під час проведення превентивних поліцейських заходів поліція зобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи. Це, до речі, частина 2 статті 31 Закону.

 

‼ Це означає лише одне – поліцейський ПОВИНЕН ПОВІДОМИТИ КОНКРЕТНУ ПРИЧИНУ проведення поверхневої перевірки і просто слів поліцейського "відкрийте багажник" недостатньо.

 

Якщо поліцейський не повідомляє причини проведення поверхневої перевірки, а просто вимагає відкрити багажник – його дії незаконні і в такому випадку водій не зобов’язаний відкривати багажник. При цьому водію не обов’язково вимагати у поліцейського конкретики, можна просто відмовити у проведенні поверхневої перевірки, оскільки вона є незаконною.

При проведенні поверхневої перевірки поліцейський не має права торкатись будь-яких речей в автомобілі і самостійно відкривати або вимагати відкрити щось в автомобілі, окрім багажника та/або двері салону.

У разі виявлення намірів поліцейського провести поверхневу перевірку усі його подальші дії варто фільмувати на камеру.

Адвокат Дупак Валентин Германович

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень