Архієреї Рівненщини не підтримали проект Помісної церкви (УПЦ)

Так само, як і представники Волині та Галичини

В Україні зараз багато мовиться про Помісну церкву.

Ініціював процес об'єднання Петро Порошенко.

Люди чекають і сподіваються, що вже буквально в липні Патріарх Константинопольський Варфоломій видасть відповідний документ (Томос),

яким дозволить створення помісної церкви в Україні на базі об’єднання УПЦ (КП), УАПЦ та УПЦ (МП).

Прошенко та керівництво УПЦ (КП)

Відбувається багато зустрічей переговорів та засідань, про зміст яких ми всі можемо дізнаватися здебільшого опосередковано.

Зокрема «Волинь 24» сьогодні пише про позицію УПЦ (МП): Волинські владики – проти помісної церкви в Україні

У тексті цієї публікації читаємо:

Архієреї Української Православної Церкви, які взяли участь у архієрейській нараді у Києво-Печерській лаврі, проти надання автокефалії.



Нарада відбулася 25 червня, - повідомляє синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.



Нарада відбувалася під головуванням предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія. На ній обговорили ситуацію, що склалася внаслідок поширення інформації про готовність Константинопольської Православної Церкви надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні та можливість легалізації українських розкольників, - йдеться у повідомленні.

Варфоломій -- Патріарх Константинопольський (Вселенський)

Заслухавши повідомлення про зустріч владик УПЦ з Вселенським Патріархом, було ухвалено заяву.



«Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть лише до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а лише поглиблять розкол як в Українському Православ’ї, так і в українському суспільстві загалом», - йдеться в заяві.


За неї проголосували одноголосно. Серед тих, хто поставив свої підписи, – й волинські владики Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський, та Нафанаїл, єпископ Волинський і Луцький.

Практично одразу ж суголосний матеріал з’явився й на сайті Рівненської єпархії УПЦ (МП): Заява архієреїв Української Православної Церкви, які взяли участь у архієрейській нараді 25 червня у Києво-Печерській Лаврі

В ній сказано:

25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі після святкової Божественної Літургії з нагоди пам’яті преподобного Онуфрія Великого та Дня Тезоіменитства Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія архієреї Української Православної Церкви, які брали участь в урочистостях, зібралися під головуванням Предстоятеля для проведення наради та обговорення ситуації, що склалася внаслідок поширення інформації про готовність Константинопольської Православної Церкви надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні та можливість легалізації українських розкольників.

 

Архієреї заслухали повідомлення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви про зустріч делегації УПЦ з Його Всесвятістю, Константинопольським Патріархом Варфоломієм та членами Синоду Вселенського Патріархату, що відбулася 23 червня у Стамбулі.

 

Зокрема, було повідомлено, що Константинопольський Патріархат спростував інформацію про те, що канонічний механізм подолання розколу в Українському Православ’ї вже нібито остаточно узгоджений, а текст Томосу про автокефалію Української Церкви складений. Не підтвердилося і те, що однобічне надання Українській Церкві автокефалії має відбутися найближчим часом або в якісь визначені терміни.

Онуфрій -- Митрополит УПЦ (МП)

Натомість, архієреї Константинопольського Патріархату засвідчили готовність своєї Церкви долучитися до процесу подолання українського церковного розколу у консультації з братніми Помісними Православними Церквами. Для цього найближчим часом делегація Константинопольського Патріархату зустрінеться з представниками Руської Православної Церкви.

 

Заслухавши повідомлення, Преосвященні УПЦ мали міркування про перспективи Українського Православ’я за сучасних історичних обставин. Зокрема, було висловлено занепокоєння щодо можливості створення в Україні паралельних церковних юрисдикцій, про що з’явилась інформація у пресі. Архієреї зазначили, що такий розвиток подій не подолає, а поглибить церковний розкол. У разі ж перетворення Української Православної Церкви в структуру Константинопольського Патріархату, наша Церква втратить значну частину прав, якими вона наділена за останні десятиліття.

 

У зв’язку з цим, єпископи Української Православної Церкви — учасники архієрейської наради 25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі одноголосно ухвалили спільну заяву про таке.

Онуфрій та старці на Афоні

Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть лише до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а лише поглиблять розкол як в Українському Православ’ї, так і в українському суспільстві загалом.

 

Архієреї одноголосно підтвердили своє прагнення дотримання даній при рукоположенні єпископській присязі зберігати вірність Українській Православній Церкві.

 

Для свідчення цього під заявою були поставлені підписи:

Далі йдуть підписи усіх архіреїв, починаючи з підпису Митрополита Онуфрія.

Від Рівненщини свої підписи, зокрема, поставили:

+ Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький

+ Анатолій, митрополит Сарненський і Поліський

+ Пимен, єпископ Дубенський, вікарій Рівненської єпархії

Однак,

Згідно з іншими джерелами серед предстоятелів УПЦ (МП) є вісім тих, хто виступає ЗА створення нової Помісної церкви в Україні

Філарет -- Патріарх УПЦ (КП)


Зокрема про це пише РЕЛІГІЙНА ПРАВДА у матеріалі під назвою: На зібранні архієреїв УПЦ МП митрополит Онуфрій попросив “зрадників” встати

У ньому, з посиланням на джерело у Фейсбуці сказано, що подану вище заяву

“В кращих традиціях «совка» архієреї підписували примусово та без тексту”

 

Митрополит Онуфрій сказав, що серед присутніх є 8 «зрадників», не називаючи при цьому конкретних імен, та попросив їх встати.

 

“Ніхто не встав. Онуфрій сказав, імена йому все одно відомі, а “злив” їх особисто Патріарх Варфоломій під час зустрічі з паламарем Новинським та його кишеньковими архієреями”

Очевидно, що визначальною у цій ситтуації все ж буде позиція саме Вселенського Патріарха.

Варфоломій -- Патріарх Константинопольський (Вселенський)

Як виглядає, чекати залишилося недовго

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Теги: церква
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень