Зруйновані квартири в Запоріжжі відновлюють за ціною – $ 300 000 дол. кожна? (ВІДЕО)

Наскільки це виправдано?

Муніципалітет Запоріжжя відновлює пошкоджене російськими атаками житло за завищеними цінами, стверджується в розслідуванні hromadske.

Таким чином, витрати на одну квартиру більш як удвічі перевищують вартість аналогічної на ринку.

Сумнівні підрядники

Росіяни зруйнували вісім багатоповерхівок у Запоріжжі, ще понад 500 пошкодили. Бюджет програми відновлення на цей рік склав 1,2 мільярда гривень. До неї наразі входять понад 10 будинків.

Тендери відбувалися без конкуренції. При цьому, наприклад, переможець низки з них — «СК Стройінвест» — роками не може завершити інші об’єкти.

«Я хочу, щоб вони закінчили стадіон на лівому березі Дніпра. Вони з 2017 року не можуть його відкрити. Які ще підряди? — каже дніпровська журналістка Олена Гарагуц. — П’ята дитяча лікарня у Дніпрі. Вони її зобов’язалися здати у 2020 році. Зараз 2023-й, лікарня не готова. Яка ще відбудова житла?»

Квартири, в рази дорожчі за нові

Відновлення будинку на Соборному проспекті 121 коштуватиме місту 300 тисяч доларів за одне помешкання, або понад 5 тисяч доларів за квадратний метр. Для порівняння, за словами місцевих жителів, до війни вартість квартири в будинку становила 60-80 тисяч доларів.

В.о. міського голови Анатолій Куртєв пояснює, що це складні роботи, бо йдеться про історичний будинок у центрі міста.

Саме відео, яке підготувало hromadske

Депутат міськради Микола Бєлий заявляв, що витрачати чотири мільйони доларів на відновлення 24 квартир недоцільно — за ці гроші можна купити понад 150 квартир на вторинному ринку Запоріжжя. Та зрештою сума зросла ще удвічі — до більш як восьми мільйонів доларів.

Інший приклад — відбудова одного квадратного метру будинку на вулиці Сталеварів 16 обійдеться у 90 тисяч гривень.

«У Києві зараз собівартість — десь 30 тисяч гривень, але це для більш якісного житла, — коментує інженер-проєктувальник Дмитро Макагон. — Це нове будівництво комфорт-класу». Він зауважує, що реконструкція в будь-якому разі дорожча, ніж нове будівництво, хоча б тому, що потрібно проводити демонтаж.

Відновлення однієї квартири на вулиці Кияшка 22 обійдеться у 75 тисяч доларів.

За словами місцевих мешканців, до війни квартири у будинку коштували 25-30 тисяч доларів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook