Зруйновані квартири в Запоріжжі відновлюють за ціною – $ 300 000 дол. кожна? (ВІДЕО)

Наскільки це виправдано?

Відновлення будинку на Соборному проспекті коштуватиме місту 300 тисяч доларів за одну квартиру

Муніципалітет Запоріжжя відновлює пошкоджене російськими атаками житло за завищеними цінами, стверджується в розслідуванні hromadske.

Таким чином, витрати на одну квартиру більш як удвічі перевищують вартість аналогічної на ринку.

Сумнівні підрядники

Росіяни зруйнували вісім багатоповерхівок у Запоріжжі, ще понад 500 пошкодили. Бюджет програми відновлення на цей рік склав 1,2 мільярда гривень. До неї наразі входять понад 10 будинків.

Тендери відбувалися без конкуренції. При цьому, наприклад, переможець низки з них — «СК Стройінвест» — роками не може завершити інші об’єкти.

«Я хочу, щоб вони закінчили стадіон на лівому березі Дніпра. Вони з 2017 року не можуть його відкрити. Які ще підряди? — каже дніпровська журналістка Олена Гарагуц. — П’ята дитяча лікарня у Дніпрі. Вони її зобов’язалися здати у 2020 році. Зараз 2023-й, лікарня не готова. Яка ще відбудова житла?»

Колаж наш: всі елементи з відео, яке підготувало hromadske

Квартири, в рази дорожчі за нові

Відновлення будинку на Соборному проспекті 121 коштуватиме місту 300 тисяч доларів за одне помешкання, або понад 5 тисяч доларів за квадратний метр. Для порівняння, за словами місцевих жителів, до війни вартість квартири в будинку становила 60-80 тисяч доларів.

В.о. міського голови Анатолій Куртєв пояснює, що це складні роботи, бо йдеться про історичний будинок у центрі міста.

Саме відео, яке підготувало hromadske

Депутат міськради Микола Бєлий заявляв, що витрачати чотири мільйони доларів на відновлення 24 квартир недоцільно — за ці гроші можна купити понад 150 квартир на вторинному ринку Запоріжжя. Та зрештою сума зросла ще удвічі — до більш як восьми мільйонів доларів.

Інший приклад — відбудова одного квадратного метру будинку на вулиці Сталеварів 16 обійдеться у 90 тисяч гривень.

«У Києві зараз собівартість — десь 30 тисяч гривень, але це для більш якісного житла, — коментує інженер-проєктувальник Дмитро Макагон. — Це нове будівництво комфорт-класу». Він зауважує, що реконструкція в будь-якому разі дорожча, ніж нове будівництво, хоча б тому, що потрібно проводити демонтаж.

Відновлення однієї квартири на вулиці Кияшка 22 обійдеться у 75 тисяч доларів.

За словами місцевих мешканців, до війни квартири у будинку коштували 25-30 тисяч доларів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень