Зовсім не стандарт якості: що насправді означав ГОСТ в СРСР

ГОСТ в СРСР не був ідеалом якості

Від старших людей інколи можна почути про «великі радянські ГОСТи», завдяки яким продукти в СРСР нібито були неймовірної якості. Але чи дійсно це було так?

Главред із посиланням на YouTube-канал TheДокументаліст розповіли, якими були ГОСТи в СРСР.

Що відомо про ГОСТ

Стандарт ГОСТ лише подавав опис різноманітних компонентів та їх відсоткового співвідношення, які могли використовуватися у продукті.

— Наголошую, могли використовуватися. Але це зовсім не означає, що використовувались. І кожного року, залежно від урожайності, забою корів чи свиней, цей ГОСТ змінювався, — йдеться у відео TheДокументаліст.

Зазначається, що через різні причини ГОСТ могли змінювати. Наприклад, так було у 1972 році, коли в країні сталася страшенна засуха і через брак корму під ніж пустили велику кількість худоби.

— М’яса бракувало катастрофічно – тоді ГОСТи на ковбасу миттєво змінили, допустивши використання значно більшої кількості сторонніх добавок. А сторонні добавки це емульгатори, крохмаль, харчова плазма, виварка з кісток, підсилювачі смаку та багато іншого, — наголосив автор відео.

Варто додати, що велика помилка вважати, що ГОСТ – це незмінний стандарт якості, золотий еталон, якого постійно дотримувалися.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook