Змусять повернути отримані гроші: Польща не просто припиняє виплати на дітей

Йдеться про випадки, коли дитина з 1 вересня не відвідуватиме польську школу

В уряді країни вважають, що чимало українців отримують виплати на дітей, яких навіть немає у Польщі.

Заступник міністра освіти Йоанна Муха повідомила, що у вересні навчання у польських школах розпочне  60-80 тисяч нових українських дітей. Водночас вона зазначила, що реєстрація українських учнів триває.

Однак це не є масовим явищем, тому немає значного тиску на систему освіти.

Чиновниця наголосила, що процес залучення учнів з України до польських шкіл контролюється Міносвіти у співпраці з органами місцевого самоврядування, громадськими та благодійними організаціями.

За словами Мухи, перед канікулами польські школи відвідували 134 тисячі українських дітей, але значна кількість учнів з України уникали цього обов’язку.

Ми запроваджуємо обов’язкове навчання українських дітей. Більше того, ми поєднуємо цей шкільний обов’язок з отриманням 800 злотих, – сказала заступниця.  

На її думку, це зробить використання пільги більш справедливим.

Муха переконана, що деякі батьки отримують 800 Плюс на українських дітей (щомісячна допомога на неповнолітніх у Польщі, - ред.), які взагалі не проживають у Польщі.

Вона наголосила, якщо дитина не буде зарахована до польської школи з вересня, батькам потрібно буде повернути 800 злотих, які вони отримували на цю дитину. 

Батькам учнів також не слід забувати про покарання за ухилення від навчання: невиконання обов’язку шкільного навчання каратиметься однаково для батьків українських і  польських дітей.

Пані Йоанна пояснила, що українські діти навчатимуться з польськими дітьми за польською програмою. Раз на тиждень – по суботах – маленькі українці матимуть додаткові уроки, за організацію та навчальний план яких відповідатиме український уряд. Однак польська сторона перевірятиме навчальні програми. Український уряд оплачуватиме роботу вчителів, які працюватимуть з українськими дітьми по суботах, а польська сторона надаватиме приміщення.

Джерело: InPoland

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook