Змусять повернути отримані гроші: Польща не просто припиняє виплати на дітей

Йдеться про випадки, коли дитина з 1 вересня не відвідуватиме польську школу

В уряді країни вважають, що чимало українців отримують виплати на дітей, яких навіть немає у Польщі.

Заступник міністра освіти Йоанна Муха повідомила, що у вересні навчання у польських школах розпочне  60-80 тисяч нових українських дітей. Водночас вона зазначила, що реєстрація українських учнів триває.

Однак це не є масовим явищем, тому немає значного тиску на систему освіти.

Чиновниця наголосила, що процес залучення учнів з України до польських шкіл контролюється Міносвіти у співпраці з органами місцевого самоврядування, громадськими та благодійними організаціями.

За словами Мухи, перед канікулами польські школи відвідували 134 тисячі українських дітей, але значна кількість учнів з України уникали цього обов’язку.

Ми запроваджуємо обов’язкове навчання українських дітей. Більше того, ми поєднуємо цей шкільний обов’язок з отриманням 800 злотих, – сказала заступниця.  

На її думку, це зробить використання пільги більш справедливим.

Муха переконана, що деякі батьки отримують 800 Плюс на українських дітей (щомісячна допомога на неповнолітніх у Польщі, - ред.), які взагалі не проживають у Польщі.

Вона наголосила, якщо дитина не буде зарахована до польської школи з вересня, батькам потрібно буде повернути 800 злотих, які вони отримували на цю дитину. 

Батькам учнів також не слід забувати про покарання за ухилення від навчання: невиконання обов’язку шкільного навчання каратиметься однаково для батьків українських і  польських дітей.

Пані Йоанна пояснила, що українські діти навчатимуться з польськими дітьми за польською програмою. Раз на тиждень – по суботах – маленькі українці матимуть додаткові уроки, за організацію та навчальний план яких відповідатиме український уряд. Однак польська сторона перевірятиме навчальні програми. Український уряд оплачуватиме роботу вчителів, які працюватимуть з українськими дітьми по суботах, а польська сторона надаватиме приміщення.

Джерело: InPoland

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень