Журек – польський суп на заквасці (РЕЦЕПТ)
Це варто спробувати
Журек – традиційний кислий польський суп, який готують в кожному регіоні Польщі і, мабуть, в кожній сім’ї. Рецептів журека дуже багато.
Цей суп може поєднувати в собі різні види копченостей (ковбаски, шпондер, шинку), багато овочів (моркву, цибулю, часник, картоплю, селеру). Інколи до супу навіть додають гриби.
Але основою будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності кілька днів, тому її слід приготувати заздалегідь.
Подають журек обов’язково з вареним яйцем. В деяких ресторанах Польщі його також подають у хлібині, що дуже ефектно виглядає.
Інгредієнти на 2 л води:
- копчена ковбаса типу «домашньої» - 500 г
- картопля - 500 г
- морква - 100 г
- цибуля - 250 г
- часник - 40 г
- вершкове масло - 50 г
- сметана домашня густа - 250 г
- лавровий листок - 1-2 шт.
- горошки духмяного перцю - 5 шт.
- майоран - 1 ч. л. без вершка або на смак
- сіль, чорний мелений перець - на смак
- зварені круто яйця - для подачі
- Інгредієнти для закваски:
- тепла кип’ячена вода - 500 мл
- часник - 2-3 зубчики
- окраєць житнього хліба - 1 шт.
- житнє обдирне борошно - 100 г
Готуємо закваску.
У чисту скляну чи керамічну миску всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип’яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба. Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні.
Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху. Закваску процідити через дрібне сито чи марлю.
Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику вона може зберігатися до двох тижнів. Закваска до журека готова.
Готуємо суп.
Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем. В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хвилини. В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хвилин.
Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хвилин. Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю, лавровий лист, горошок. Все добре посолити і варити ще 15 хвилин.
Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хвилин. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті.
В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню. Каструлю з супом накрити кришкою і залишити на 20-30 хвилини настоятися.
Суп розлити в тарілки, викласти половинки вареного яйця, притрусити порізаною зеленою цибулькою і подавати до столу.
Журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хвилин. Потім можна наливати суп.
Журек готовий.
Джерело - smachno.in.ua
Радіо Трек: НОВИНИ