За тепло у Рівному платитимуть навіть ті, у кого автономка: про «гарячий» опалювальний період

Він буде непростий, кажуть у «Рівнетеплоенерго»

Тариф на тепло у Рівному зросте майже на 70%.

Ціна однієї гігакалорії становитиме понад 3 тисячі 200 гривень проти менш як двох тисяч торік, повідомили у «Рівнетеплоенерго». 

У вартість тарифу входить ціна на газ, електроенергію, зарплата і амортизація. Тариф називають обґрунтованим, і при цьому він буде найдорожчим в Україні. Є щонайменше три чинники, які впливають на формування тарифу, а для економії більшість котелень міста треба перевести на тверде паливо, говорить керівник компанії «УКРТЕПЛО» Олександр Корчинський:

Коли, ще за радянських часів, будували енергосистему, у Рівному була певна кількість споживачів, яка точно мала споживати цю теплоенергію.

 

Під цю кількість споживачів розраховували, де і скільки ставити обладнання, яке вироблятиме необхідний обсяг теплоенергії. З часом кількість таких споживачів зменшилась, тож обладнання почало працювати неефективно.

 

Другий чинник, який зараз негативно впливає на ситуацію, це те, що Рівне має майже 100%-й облік споживачів.

 

Тим, у кого немає лічильника, нараховують комірне за спеціальним принципом, а ті будинки, де є лічильники, орієнтуючись на погодні умови, самі собі регулювали подачу енергоносія. Тож через це у системі відбувались збої, внаслідок чого витрати ніхто не покривав.

 

А ще деякі і великі, і малі міста отримували державні субвенції на опалення, тобто компенсацію за газ, або на модернізацію. Рівне таких компенсацій не отримувало ні разу.

Про це раніше ми писали тут: 

Найвищий в Україні тариф на тепло просять в м. Рівне? Більше, ніж торік, на 1400 грн

Нещодавно президент анонсував, що тарифи для населення не зростатимуть. Щоб дотриматися цієї вимоги, з міського бюджету потрібно компенсувати понад 300 млн грн.

Остаточну вартість тепла для рівнян визначать на засіданні виконкому.

Але наразі вже відомо, що платитимуть за тепло і власники квартир з автономним опаленням.

Зокрема, за обігрів загальних площ у під’їздах багатоповерхівок.

 

Це стало можливим завдяки змінам у законодавстві.

 

Мовляв, говорить Олександр Корчинський, такі споживачі, наприклад, поїхали на кілька днів з дому і вимкнули опалення, а, повернувшись, помічають, що у квартирі доволі прийнятна температура повітря. 

 

Тобто, тепловитрати оплатять мешканці, в яких немає автономного опалення.

Олександр Корчинський наголосив, що полегшити рівнянам оплачувати за тепло допоможе лише перехід котелень на тверде паливо. Зокрема, щепу. Вже у грудні планують відкриття такої котельні на Макарова. Її потужність буде 20 МВт.

Модернізація цієї котельні коштувала понад 70 млн грн.

 

Загалом у місті є 29 котелень і на дешевший енергоносій можна перевести щонайменше 20. Перевести котельні на тверде паливо можна лише, взявши кредит.

До слова, під час підготовки до опалювального періоду у Рівному відновили понад 6 км теплотраси, це коштувало понад 19 млн грн. Також у «Рівнетеплоенерго» ведуть роботу з боржниками, їх у місті понад 30 тисяч, а сума заборгованості становить 150 млн грн.

Якщо споживачі добросовісно не сплачують за використане тепло, кошти стягують за допомогою державних виконавців.

 

Зокрема, днями рівнянин заплатив за тепло одноразово понад 100 тис. грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook