Юридичний казус: у яких випадках чоловіків до 25 років можуть мобілізувати?

Пояснюють юристи

Триває загальна мобілізація в Україні, і хоча загалом граничний вік призову становить 25 років, але у деяких випадках мобілізувати можуть і молодших.

Як пояснила «Громадському» адвокатка Наталя Коровіна, немає закону, який чітко забороняє мобілізовувати чоловіків віком до 25 років.

- Там не написано «оголосити призов чоловіків віком від 25 років», тобто не зазначено вік. Просто йдеться про мобілізацію певної категорії громадян, - наголошує вона.

Військовозобов'язані чоловіки віком від 18 років мають різні статуси: "допризовники«, »призовники«, »військовозобов'язані«, »резервісти« і »військовослужбовці".

Тому виникає юридичний казус: якщо чоловік до 25 років має статус «військовозобов'язаного» - його можна призвати, незалежно від того, чи є йому 25 років.

Як пояснює адвокат Юрій Хорт, хоча до 25 років чоловіки зазвичай перебувають у статусі «призовників», однак якщо вони проходили військову службу чи навчання у військовому освітньому закладі, то їх можуть мобілізувати незалежно від віку.

Окремий випадок — військовозобовʼязані, яких раніше рішенням ВЛК визнавали «обмежено придатними». Призвати на строкову службу чоловіків з проблемами здоровʼя раніше не могли, тому їх ставили в запас і надавали статус «військовозобов'язаних».

- Тепер їх «ловлять» ТЦК та проводять по ВЛК, де визнають придатними, бо статус «обмежено придатний» скасували цього року — багато хто з молодих громадян про це не знає. Зрештою, їх мобілізують, - пояснює адвокат.

Юристи наголошують: у всіх чоловіків, які мали статус «обмежено придатних», мають бути тимчасові посвідчення, у яких і можна перевірити свій статус. Якщо там написано «військовозобов'язаний», вік ролі не відіграватиме — їх можуть мобілізувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook