Як в Україні «впарюють» звичайну олію за ціною елітного продукту
Вчимося відрізняти справді хороший продукт від вдалого маркетингу
Сьогодні на прилавках супермаркетів і магазинів можна знайти десятки варіантів соняшникової олії, на пляшках яких красуються різні написи. Наприклад: «Перший віджим», «Без консервантів і барвників», «З вітамінами А і Е», «Холодне пресування», «Пресована», «Виморожена» тощо.
Розповідаємо, що означають ці написи і на чому зупинити вибір.
Від якої олії краще відмовитися?
По-перше, відмовтеся від покупки, якщо олія у пляшці виглядає мутною. Це значить, що перед вами фальсифікат або ж продукт, який неправильно зберігали.
В соняшниковій олії допускається невеликий осад, в якому містяться фосфоліпіди, що омолоджують клітини організму.
По-друге, не вірте усім підряд написам.
Наприклад, маркуванню «Олія без консервантів і барвників» на пляшці з рафінованим продуктом довіряти не варто, оскільки в соняшникову олію і так ніхто консервантів додавати не стане - цей продукт в принципі не псується. Та й барвники в ній не розчиняються.
Напис «Перший віджим» - це просто хороший маркетинговий хід для привернення уваги споживачів. Звучить гарно і наче натякає, що цей продукт - вищого ґатунку, бо ж саме для цієї пляшки соняшникове насіння чавили вперше
Розкриваємо секрет: нерафінована соняшникова олія завжди видобувається з насіння за допомогою першого віджиму. Тоді як рафіновану створюють шляхом екстракції рослинної олії з використанням хімічних сумішей.
Немає нічого дивного і в тому, що соняшникова олія «містить вітаміни А і Е» - у нерафінованому продукті вони присутні завжди.
Маркування «виморожена» означає, що перед вами нерафінована соняшникова олія, яку піддавали процедурі виморожування. В результаті виходить та ж сама корисна і смачна олія, але з менш вираженим запахом.
Яку олію вибрати в крамниці?
Завжди купуйте соняшникову олію, яка в магазині зберігається у темному місці. Пам'ятайте, що чим темніша вітрина, тим краще зберігається продукт.
Не полінуйтеся дістати пляшку з далекого ряду, під стінкою. Яскраве світло, в тому числі і штучне, псує якість як нерафінованої, так і рафінованої олії.
Намагайтеся купувати максимально свіжу олію, оскільки чим менше часу лишається до закінчення терміну придатності, тим вище буде показник перекисного числа. А це значить, що олія гірчитиме.
Джерело: today.ua
Радіо Трек: НОВИНИ