Як дурять українців перед Новим роком: експертка розповіла про фальсифікат №1
Як вибрати хороші продукти до новорічного столу
В Україні продають чимало фальсифікованих продуктів, а перед святами їх більшає в рази.
Експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко розповіла, які продукти найчастіше можуть підробляти та як купити якісне.
Ікра – фальсифікат номер один
Зараз в інтернеті продають чимало ікри. Часто на неї навіть акції діють – 500 грамів за 500 гривень.
Сьогодні така ікра знову до мене потрапила. Це повна підробка. Не має ані герметичного пакування, ані маркування. Вже років три така ікра фігурує у нас в інтернеті. Тут дуже важливий фактор ціни.
Якщо немає можливості купити відносно дорожчій продукт, то краще його не купувати. Я, мабуть, років п’ять не купувала ікру, тому що я не бачила того продукту, який би дійсно був прийнятний для здоров’я і для харчування. Допоки я не знайшла вітчизняних фермерів, які розводять форель і виробляють ікру. Тоді лише я змогла купувати ікру, – розповіла Олена Сидоренко.
Фахівець нагадає, що на сьогодні є чимало спеціалізованих рибних магазинів, які здебільшого імпортують ікру із США та із Канади. ЇЇ розморожують, засолюють і реалізують. Важливо, що ікру з Росії до нас не імпортують, а те, що продають – підробка.
Нещодавно я робила експертизу ікри, яка позначається як продукт з РФ. Виявилося, що це повний фальсифікат. Він уже зберігався один рік, потім був знову перефасований. Це повністю контрафактний, нелегальний продукт, який може бути дуже небезпечним, – пояснила Олена Сидоренко.
Крім того, зараз в мережах є ікра кети, горбуші по 140-150 гривень за баночку. Однак і це не справжня. Олена Сидоренко запевняє, що це досить небезпечний продукт. Скоріше за все, це нерест не 2021 року.
Як вибрати хорошу ікру?
Банка не повинна хлюпотіти, а на маркуванні не повинно бути три консерванти, а лише два – Е200 і Е211. Але в жодному разі не Е239.
Що може бути більш небезпечним – імпортні чи вітчизняні овочі та фрукти?
Експертка з харчових продуктів не радить купувати імпортовані яблука, картоплю, капусту та інші овочі й фрукти, які можуть рости в Україні. Адже будь-який імпортований продукт потребує для свого збереження додаткової обробки. Тож кориснішим він не буде.
Чому мандарини треба мити
При покупці мандарин важливо звертати увагу на те, у якому вони стані. Головне, щоб плоди не були підморожені та не почали гнити.
Шкірка має відставати від самого фрукту – це свідчить про стиглість. Мандарин не повинен бути засохлий, на шкірці не повинно бути багато прозелені. Фрукт буде безпечний, але не буде смачний, не буде соковитий, – зауважила Олена Сидоренко.
Крім того, вона зауважила, що мандарини досить чутливі до зміни температури, тому їх обробляють етиленом, щоб вони довше зберігалися. Через це їх треба мити.
Обирайте справжню ковбасу, а не «ММО» з кістками
Остерігайтеся на маркуванні літер ММО – «м'ясо механічного обвалювання». Подрібнені кістки, сухожилля, які є у ковбасі, можуть бути небезпечними для кишківника, зумовивши дисбактеріози та інші захворювання.
Також треба звертати увагу на наявність основної сировини – м'ясо, молоко, яйця. Це повинно бути до 100% у ковбасах вищого сорту. Відсутність штучних барвників, консервантів у великій кількості. Необхідно дивитися, який склад – чи там свинина, чи телятина, в якому вигляді, чи зазначений відсоток цієї сировини.
Сиров’ялені, сирокопчені ковбаси потребують особливих умов у упакування. Упаковування має бути з дірочками, якщо ж це герметичне упаковування без доступу кисню, може розвиватися ботулізм.
Купуємо шампанське: головне не ціна, а місце продажу
Головне - не купляти алкоголь в місцях недозволеної торгівлі, наприклад на стихійних ринках. Саме там дуже часто продають фальсифіковані ігристі вина.
Крім того, що ви отримаєте якийсь незрозумілий напій, ви можете ще й травмуватися корками, що вилітають. Тут треба бути обережними та купувати спиртні напої тільки в закладах офіційної торгівлі, – зауважила фахівець.
Щодо ціни, що вона може бути й невисокою. Адже нині можна купити досить хороший алкоголь за помірними цінами.
Обираємо солодощі без зайвих «Е»
При виборі солодощів варто уникати кондитерських жирів, гідрогенізованих жирів, великої кількості різних барвників, а також консерванту Е129, Е124, Е110. Дуже поширений консервант Е171 – діоксид титану, токсична речовина.
Джерело: Obozrevatel
Радіо Трек: НОВИНИ