Як дізнатись, що м’ясо зіпсоване: головні ознаки для популярних видів

Поради для курки, свинини та яловичини

В магазині не завжди вдається визначити ступінь свіжості м’яса. Може бути й ситуація, коли ви купили якісний шматочок, але забули про його існування у вашому холодильнику. 

Розповідаємо, як визначити, чи зіпсувалося м'ясо.

А що для різних видів м'яса ці ознаки можуть дещо відрізнятися, то подаємо окремо ознаки псування свинини, яловичини та курки.

Як визначити, чи «померла» курятина

Свіжа птиця має приємний світло-рожевий відтінок, не має запаху або має нейтральний запах, при натисканні має пружну структуру. 

Зіпсовану курку можна визначити за такими ознаками:

  • слиз - м'ясо покривається рівним шаром в'язкого слизу;
  • запах - різкий і неприємний, але, на жаль, його можна замаскувати при готуванні;
  • колір - з'являються плями зеленого кольору і потемнілі ділянки.
  • м’ясо втрачає свою еластичність - при натисканні поверхня шматочка не повертається в колишню форму. 

Увага! Часто недобросовісні продавці часто вимивають зіпсуту курку спеціальними засобами, а потім, щоб приховати її стан, маринують в оцті й спеціях.

Саме тому купувати готове мариноване м’ясо не рекомендується.

Як дізнатись, чи зіпсувалась яловичина

Це м’ясо псується напрочуд швидко, тому не може довго лежати на прилавку.

М'ясо однозначно не варто купувати, якщо ви помітили таке:

  • різкий запах - яловичина, як і будь-яке інше м'ясо, повинна пахнути нейтрально;
  • плями - потемніння м'яса до сірого кольору, поява жовтих плям або завітреність говорять про низьку якість продукту;
  • пухка структура - при натисканні м'ясо повинно бути пружним без виділення соку.

Ідеальний шматок яловичини - червоного або темно-червоного відтінку, з прожилками й жирком. При натисканні поверхня м'яса швидко повернеться в попередню форму. 

Ознаки псування свинини

Саме у м’ясі свині живуть шкідливі мікроорганізми, бактерії й глисти, тому так важливо ретельно піддавати його термічній обробці.

Але, якщо ви вже купили шматок м'яса, і він виявився несвіжим, то приготування не допоможе.

Звертайте увагу на таке:

  • колір - якщо м'ясо світло-рожевого відтінку, значить, свинку перегодували гормонами росту, а це небезпечно;
  • сліди - спробуйте потримати м'ясо через серветку, якщо там залишаться рожеві плями, значить це м'ясо обрізали, щоб приховати зіпсовані частини;
  • запах і вигляд - свіжа свинина пахне нейтрально, на дотик м'яка і пружна, будь-які інші параметри - відхилення від норми.

Те ж саме – щодо замороженої свинини. Якщо лід білий, то м'ясо було заморожене вперше, таке м’ясо зберегло свіжість. Якщо ж лід рожевий, то це точно не перша заморозка, - при розморожуванні кров і сік встигли виділитися, а при повторному замороженні - замерзнути.

Джерело: УНІАН  

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook