Виставка до роковин Голодомору у Рівному

Експозиція складається з двох частин, безпосередньо "Голодомор 32-33 років" та "Відлуння голоду на Волині"

Цими днями в корпусі № 2 держархіву області (вул. Кавказька, 8) експонується виставка архівних документів, що присвячена роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні. Виставка, представлена для огляду відвідувачів, складається з двох частин.

Перша частина виставки "Голодомор 32-33 років" складається з чотирьох розділів. До першого увійшли документи керівних органів радянської влади. Вони стосуються безпосередньо проведення хлібозаготівельної кампанії, яка стала останньою краплею на шляху до виникнення масштабного голоду. Ці документи представлені постановами ЦК ВКП(б) та РНК СРСР про проведення хлібозаготівлі в Україні та датовані 1931-1932 рр.

Документи другого розділу висвітлюють спроби опору населення вимушеній колективізації та заготівельній кампанії. Інформаційні зведення вказують на основний вид протесту – вихід з колгоспу, який мотивувався продовольчою незабезпеченістю. Винуватцями цього, за словами відділів ГПУ, були куркулі та місцеві колгоспні керівники, які не могли забезпечити хлібом селян. Масові випадки агітації селян проти нереальних хлібозаготівельних планів, спричинили появу значної кількості судових процесів та відповідних покарань.

Документи, вміщені до третього розділу, красномовно підтверджують факти страшного голоду в Україні. Офіційні документи партійно-радянських органів, зокрема спецповідомлення, доповідні записки окрвідділів ДПУ, довідки, доводять цілковиту поінформованість влади про ситуацію в Україні та розкривають масштаби трагедії народу. Спрямовані на адресу обкомів КП(б)У, вони інформують про численні факти голоду, канібалізму та трупоїдства.

В четвертому розділі вміщені документи особового походження - свідчення очевидців голоду 1932-1933 рр.

Друга частина виставки "Відлуння голоду на Волині" розповідає про нерозривний зв'язок Західної України з Україною Наддніпрянською, Україною Сходу, Півночі, Півдня, який виявився на Волині у численних зібраннях, віче, всенародному зборі грошової і продуктової допомоги, наданні прихисту для втікачів з УСРР, молитвах за порятунок живих і упокій душ померлих земляків-українців. До них належать документи з фондів Державного архіву Рівненської області, серед яких фонд "Повітовий комітет допомоги голодуючим в Україні", який діяв у Рівному у 1932 – 1934 рр. Збереглась лише одна справа цього комітету, яка розповідає про збір пожертвувань грішми і продуктами населенням Рівненського повіту для своїх братів і сестер в Радянській Україні.

Документи з фонду “Рівненське повітове староство” за 1933 р. свідчать про масові акції протесту, що проводились українськими націоналістичними організаціями на підтримку голодуючих.

Розповідають про голодомор в СРСР і газети того часу, а саме україномовні, що виходили в м. Львів - "Українська нива" та "Новий час".

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook