Вимкніть бойлери! Експерт порахував економію після підвищення тарифу на світло

А також запропонував неочевидний порятунок в умовах дефіциту електроенергії

Мешканцям Києва та інших міст, де зберігається гаряче водопостачання, треба повідключати бойлери і перейти на централізоване гаряче водопостачання.

Про це розповів в інтерв’ю ЕП голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин.

Я рахував сумарну потужність бойлерів Києва, вийшло близько 300 МВт – це третина атомного енергоблока.

 

Можна гігават побудувати, а можна ці 300 МВт у Києві зекономити, якщо не використовувати електроенергію для підігріву води в бойлерах., – зауважив Литвин.

Крім того, наголошує експерт, централізоване водопостачання є більш бюджетним у порівнянні з нагріванням води у бойлері.

Це банально дешевше. Вартість кубометра гарячої води з бойлера після підвищення тарифу становить понад 250 гривень, а для централізованого водопостачання вона субсидована – близько 100 гривень.

 

Тобто різниця у 2,5 рази.

 

Навіть після приведення тарифу до ринкового різниця все одно буде досить суттєвою, тому це треба робити і завдяки цьому вивільнити достатньо велику кількість енергії, – додав він.

Зараз усі протидіють кондиціонерам, мовляв, повимикаємо всі, але побутовий кондиціонер споживає 500 Вт і він не працює постійно. Електробойлер споживає 2 тисяч Вт, у чотири рази більше, причому він довго працює.

Також Литвин підкреслив: «У нових житлових комплексах є дахові котельні, тож можна перейти на постачання гарячої води від них».

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook