Відходи РАЕС будуть безпечно зберігатися у зоні відчуження

Рівненська АЕС першою в Україні надала усі необхідні дані для передачі відходів на заховання до спецпідприємства

РАЕС готується до передачі на безпечне зберігання радіоактивних відходів. Їх необхідно переробляти, аби зробити їх безпечними, включаючи їх іммобілізацію (включення в матрицю іншого матеріалу) та розміщення в спеціальному пакуванні (контейнері).

Іммобілізація радіонуклідів радіоактивних відходів в міцних матеріалах, що утримують відходи, забезпечує найбільш важливий бар'єр, що сприяє загальній безпечності будь-якої системи зберігання.

До слова, Рівненська АЕС наразі єдина АЕС в країні, яка здійснює повну іммобілізацію відходів.

У складі комплексу з перероблення радіоактивних відходів РАЕС працює установка цементування, яка дозволяє розмістити радіоактивні відходи в шарі спеціального бетону, що, своєю чергою, розміщується у спеціальному захисному контейнері.

Таким чином, створюється багатобар’єрна система ізоляції радіоактивних відходів від навколишнього середовища, для забезпечення довгострокової безпеки їх зберігання і заховання.

Таку установку почали використовувати на РАЕС у 2018 році, що дозволило розпочати перероблення накопичених твердих відходів РАЕС для переведення їх у форму, придатну для передачі на заховання.

Напрацьовано вже понад 200 контейнерів з низькоактивними відходами. Також серед радіоактивних відходів, які сьогодні зберігаються у сховищах РАЕС, є 739 контейнерів з іммобілізованими у матрицю бітуму відходами – солебітумним компаундом низької та середньої активності, які напрацьовані до 2002 року на установці бітумування рідких відходів – єдиній подібній в Україні.

Відповідно до законодавства заховання перероблених радіоактивних відходів АЕС в Україні здійснює Держспецпідприємство «ЦППРВ», сховища якого розташовані на комплексі виробництв «Вектор» у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Енергоатом сплачує відповідний екологічний податок у Держфонд поводження з такими відходами. З початку існування фонду загальний обсяг перерахувань становить понад 6 мільярдів гривень.

Сьогодні на Рівненській АЕС виконується комплекс заходів з передачі контейнерів для захоронення у зоні відчуження.

Минулого року на РАЕС проводились роботи з характеризації зразків СБК на відповідність критеріям приймання. Було досліджено вибірку із 40 контейнерів.

Спеціалістами водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху РАЕС проведено понад 1600 вимірювань параметрів, - коментує заступник начальника цеху дезактивації та радіоактивних відходів РАЕС Володимир Горбунов.

Наприкінці минулого року методика та звіт з узагальненими даними аналізу хімічних та фізичних параметрів зразків були направлені на експертизу до Держатомрегулювання України. Наразі фахівці органу що регулює та ЦДтаРАВ РАЕС проводиться робота щодо затвердження отриманих даних.

У підсумку Рівненська АЕС першою в Україні надала усі необхідні дані для передачі відходів на захоронення до спецпідприємства. І це лише один з етапів.

На черзі очікуються відповідні документи від ДСП «ЦППРВ», які підтверджуватимуть можливість безпечного захоронення відходів на період їх небезпеки за наданими характеристиками.

Радіоактивні відходи РАЕС за час їх зберігання у проєктних сховищах природним чином втратили активність у 2-3 рази.

Зокрема через розпад радіонуклідів активність деяких з них, наприклад цезію-137 знизилася у 2 рази, а кобальту-60 – в 30 разів. Через 300 років 90% радіоактивних відходів Рівненської АЕС перейдуть у безпечний стан і за радіоактивністю не відрізнятимуться від звичайного ґрунту в природі. Відтак головне завдання сховищ – безпечно ізолювати такі відходи на час їх повного розпаду. Для цього наявні всі необхідні технічні рішення обладнання та технології. Таким чином, радіоактивні відходи не є проблемою для ядерної галузі.

Загалом кількість відходів, вироблених ядерною енергетикою світу, невелика у порівнянні з іншими галузями. 97% радіоактивних відходів класифікують як низько- та середньоактивні відходи, які є небезпечними лише протягом декількох десятків років, і тільки близько 3% від загального обсягу ядерних відходів є довгоіснуючими та високоактивними й потребують ізоляції на тисячі років в спеціальних геологічних сховищах. При цьому інші промислові відходи, наприклад такі як важкі метали кадмій або ртуть, які утворюються в процесі виробництва електроенергії на теплових чи сонячних електростанціях, залишаються небезпечними на невизначений термін.

Повідомляє РАЕС

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook