Відгомін Туреччини та Війни? Сейсмолог прогнозує сильний землетрус у центрі України (ФОТО)

Під ударом стихії можуть опинитися різні регіони

Сейсмолог Олександр Кендзера спрогнозував небезпеку в різних регіонах України. За його словами, землетруси у Туреччині виникли у сейсмоактивному поясі до якого належить й Україна.

Війна до цього призвести не могла, але Кендзера певен:

Сильний землетрус може обрушитися на найбільше місто країни. Тобто – на Київ.

За його словами країні може загрожувати ціла серія потужних підземних поштовхів, бо землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі до якого належить й Україна.

- Просто землетруси відбулися на південно-західній окраїні цього пояса, а ми лежимо на північно-східній частині, — зазначив Кендзера.

З найбільшою імовірністю вони можуть відбутися в Києві. Не виключено, що під природний удар потрапить і Крим.

- Там у 1927 році відбувся такий сильний землетрус, що він фактично все узбережжя зруйнував, — повідомив Кендзера.

Востаннє сильний землетрус в Україні стався 2022 року. Тоді Тернопільська область пережила страшну надзвичайну подію, через яку тріскалися житлові будинки.

Можна прорахувати ймовірність та силу

На щастя, вірогідність потужного землетрусу у 7, 8 чи 9 балів, все ж, не є надто високою. Але вона існує. Наводимо епізод інтерв'ю Кендзери для «КП в Україні»

- На нас впливає всім уже відома зона Вранча у Румунських Карпатах?
- Так, зокрема, зона Вранча. Свої сейсмічно активні зони є в Криму. З невеликою ймовірністю, але землетруси можуть відбуватися також на материкових плитах (малорухлива ділянка земної кори. – Ред.). Це так звані внутріплитові землетруси.

- Ви завжди говорили, що передбачити землетрус неможливо. Може, з’явились нові технології?
- Передбачити можна ймовірність землетрусу і його величину – це ви бачите по усіх сейсмічних картах. Неможливо передбачити день і час, коли землетрус станеться. Енергія накопичується на певних тектонічних плитах. Розміри цих плит можна порахувати, а з ними і силу землетрусу. Але не момент його виникнення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook