Великодня випічка: ТОП-7 легких рецептів домашніх смаколиків (ФОТО)

Печиво, кекси, пироги та рулети на будь-який смак

Традиційно на Великдень випікають не лише паски, а й інші солодощі.

Переважно, печиво з різноманітними начинками.

Звичайно, можна не заморочуватися і придбати смаколики в магазині, але кажуть, приготовані власними руками - набагато смачніші!

1. Пісочне печиво на сметані

Печиво за цим рецептом виходить надзвичайно ніжним і просто тане у роті, а його приготування займає мінімум часу. Ласощі мають приємний ванільний смак та аромат і довго зберігають свіжість.

Інгредієнти:

  • борошно – 320 г;
  • сметана – 100 г;
  • вершкове масло – 100 г;
  • цукор – 2 ст. л;
  • яйця – 2 шт;
  • цедра лимона або ванілін;
  • розпушувач –  1 ч. л.

 

Приготування:

Змішуємо просіяне борошно з розпушувачем, цукром, сіллю та ваніліном або цедрою лимона.

Нарізаємо холодне вершкове масло шматочками або ж натираємо на крупній тертці, а тоді - додаємо у борошно. Отриману масу перетираємо у крихту і кладемо туди сметану та одне яйце.

Замішуємо тісто.

Присипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто шаром середньої товщини. Змащуємо отриманий пласт збитим яйцем, посипаємо цукром і вирізаємо майбутнє печивко формочками (можна також нарізати його квадратиками чи ромбиками).

Викладаємо заготовки на деко, застелене пергаментом.

Випікаємо при 180 С протягом 25 хв.

2. Кокосове печиво без цукру і борошна

Ласощі виходять солодкими і водночас не надто калорійними, адже в них немає ні борошна, ні цукру. Потішити себе таким печивом можуть навіть ті, хто стежить за фігурою.

Інгредієнти:

  • Кокосова стружка - 200 г;
  • Яблуко – 2 шт;
  • Кукурудзяний крохмаль – 3 ст. л;

 

Приготування:

Яблука очищаємо від шкірки і насіння, а потім натираємо на дрібній тертці.

Додаємо до яблук крохмаль і перемішуємо. Туди ж додаємо кокосову стружку і ретельно розмішуємо, трохи придавлюючи масу ложкою, аби яблука пустили сік і краще змішалися зі стружкою.

Деко застеляємо пергаментним папером. Викладаємо на нього сформовані кульки і відправляємо у духовку, розігріту до 180 градусів.

Випікаємо протягом 15-20 хвилин до появи рум’яної скоринки.

3. Сирна смакота

Сирні пироги - це дивовижна випічка, яка за своїми смаковими якостями не зрівняється з жодними іншими солодощами. Сирна косичка з джемом, рецепт якої ми пропонуємо, має ніжне, м’яке, ароматне тісто, яке у поєднанні з родзинками, горіхами та джемом утворює не лише  смакову, а й естетичну досконалість.

Інгредієнти:

  • сир - 150 г;
  • цукор - 80 г;
  • яйце – 1 шт;
  • олія рослинна - 3 ст. л;
  • борошно – 180-200 г;
  • розпушувач - 1 ч. л;
  • ваніль і сіль – по щіпці;
  • джем - 3 ст. л;
  • горіхи і родзинки - по жмені.

 

Приготування:

Змішуємо яйце, цукор, збитий блендером сир, олію, сіль і ванілін.

Просіваємо борошно з розпушувачем і додаємо його до тіста, а тоді - вимішуємо. Тісто повинно бути м'яким і не прилипати до рук.

Посипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто у прямокутник. Змащуємо джемом або варенням, посипаємо родзинками й подрібненими горіхами.

Згортаємо в рулет, робимо посередині надріз і переплітаємо.

Форму застеляємо пергаментом і укладаємо косичку. Зверху кладемо кілька шматочків вершкового масла.

Духовку розігріваємо до 180 градусів. Рулет випікаємо до готовності (приблизно 40 хв).

4. Смачний лимонний кекс із меренгою

Кекс виходить ніжним, м'яким і дуже ситним. Приготуйтеся до кислих «ноток», які випічці надасть лимонний сік та лимон.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 250 г;
  • курячі яйця – 3 шт;
  • цукор – 200 г;
  • сметана – 200 г;
  • рослинна олія – 125 мл;
  • розпушувач для тіста – 1 ч. л;
  • лимон – 1 шт,
  • куркума – 0,5 ч. л;
  • сіль – 1/3 ч. л.

 

Інгредієнти для меренги:

  • курячі білки – 2 шт;
  • цукрова пудра – 100 г;
  • лимонний сік – 2-3 ст. л.

 

Приготування:

З'єднати сипучі продукти: просіяне борошно, куркуму, розпушувач для тіста і дрібку солі. Перемішати все вінчиком.

Із лимона зняти цедру, вичавити сік і процідити його.

В окрему миску влити курячі яйця, додати звичайний і ванільний цукор. Збити міксером до повітряного маси. Додати сметану, олію і цедру з лимонним соком. Усе перемішати міксером на мінімальній швидкості.

Невеликими порціями всипати борошняну суміш і перемішати міксером до отримання однорідної маси. Підготовану масу перекласти у форму, застелену пергаментом.

Поставити у заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 50-55 хвилин. Готовність кексу можна перевіряти зубочисткою.

Доки кекс випікається, готуємо меренгу. Збиваємо курячі білки, цукрову пудру і сік лимона до отримання стійкої однорідної маси.

Коли кекс приготується і трохи вихолоне, змащуємо його  меренгою з усіх боків. Вона може застигнути за кімнатної температури або ж у духовці - за 15-20 хвилин при температурі 130-150 градусів.

5. Лінивий маковий рулет

Виявляється, рулети з маком можна приготувати з лаваша. Така випічка не поступається смаковими власивостями перед рулетом зі звичайного тіста, тож немає жодної необхідності довго возитися з інгредієнтами і приготуванням «традиційного» тіста.

Інгредієнти:

  • лаваш - 1 шт;
  • мак - 100 г;
  • молоко - 150 мл;
  • цукор – 1,5 ст. л;
  • яйце - 1 шт;
  • ванілін - за смаком.

 

Приготування:

Додайте в молоко цукор і розтопіть його на маленькому вогні, потім всипте туди вже перетертий мак. Коли молоко скипить, варіть мак ще 5 хвилин, тоді зніміть суміш із вогню і дайте охолонути.

Коли суміш охолоне, додайте до неї білок і трохи ваніліну (менш як 1 г), перемішайте начинку і розподіліть її по лавашу.

Закатайте лаваш із начинкою у щільний рулет, обріжте краї та змастіть майбутню випічку жовтком. Рулет має запікатися у духовці близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.

6. Пісочне печиво з горіхами

Виходить дуже ніжна, в міру солодка випічка. М’яке листкове печиво можна зберігати кілька днів - з часом воно стає тільки смачнішим.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 0,5 кг;
  • сода – 0,5 ч. л;
  • сіль - 1/4 ч. л;
  • вершкове масло - 200 г;
  • сметана (20% жирності) - 1 склянка (200 мл).

 

Інгредієнти для крихти:

  • борошно - 170 г;
  • цукор - 150 г;
  • вершкове масло - 50 г;
  • горіхи - за бажанням;
  • яйце – 1 шт.

 

Приготування:

Просіваємо борошно разом з содою і сіллю, а потім добре перемішуємо. Додаємо до борошна розм'якшене масло. Вимішуємо масу до отримання крихти. Туди ж додаємо сметану і продовжуємо вимішувати, доки вся крихта не збереться в один клубок.

Готове тісто накриваємо і ставимо в холодильник щонайменше на 20 хвилин.

Робимо крихту для прошарку: з'єднавши борошно з цукром, добре перемішуємо. Потім додаємо розм'якшене масло і перемішуємо руками так само, як і для тіста. Ця крихта має вийти більш сухою.

Подрібнюємо горіхи: кладемо їх у щільний пакет, а потім кілька разів прокатуємо качалкою.

Відокремлюємо білок від жовтка, кожну частину збовтуємо окремо з невеликою кількістю води.

Ділимо тісто на дві частини. Розкачуємо його пластом, орієнтовним розміром 30х40 см.

Змащуємо тісто білком, посипаємо його крихтою та горіхами. Акуратно скачуємо тісто в рулет, який не повинен бути надто тугим.

При цьому, важливо залишати краї без начинки!

Трохи придавивши рулет, змащуємо його жовтком і розрізаємо на шматочки. Печиво перекладаємо на деко, посипаємо залишками крихти і відправляємо у розігріту до 180 С духовку на 30-35 хвилин.

7. Домашні «Вушка»

Готується таке листкове печиво дуже просто, однак не надто швидко. Процес приготування займе близько години.

Утім, своїми смаковими якостями домашні «Вушка» не поступаються магазинному варіанту.

Інгредієнти:

  • Листкове тісто - 500 г;
  • Цукор-пісок - 1/2 склянки;
  • Кориця - до смаку;
  • Олія - для випічки.

 

Приготування:

Розкачуємо готове листкове тісто тонким пластом товщиною приблизно 0,5 см. Робити це варто на обробній дошці, попередньо змащеній олією, аби тісто не прилипало.

Після цього весь пласт тіста посипаємо цукром-піском і корицею. Закручуємо у рулет одну сторону пласта - до середини, так само закручуємо і другу сторону. Тоді акуратно притискаємо обидва закручених рулетики один до одного.

Отриманий рулет нарізаємо смужками товщиною 1-1,5 см.

Застилаємо деко пергаментним папером, щоб печиво, посипане цукром, не пригорало.

Печиво випікаємо у попередньо розігрітій духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 180 градусів - до золотистого кольору.

Невеличка порада: якщо у перші 5-7 хвилин випікання не відкривати дверці духовки, листкове тісто збільшиться в об'ємі у 6-8 разів.

Смачного!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook