Вчені з'ясували, хто частіше хворіє на рак: бідні чи багаті 

Університеті Гельсінкі досліджував взаємозв’язок між соціально-економічним статусом людини та схильністю до хвороб 

Заможні люди мають збільшений генетичний ризик розвитку раку молочної залози, простати та інших видів раку. Натомість люди з низькими статками  більш вразливі до діабету, артриту, депресії, алкоголізму та раку легень.

Для проведення дослідження науковці проаналізували дані щодо забезпеченості та освіченості особи, а також  стану здоров’я близько 280 000 фінів віком від 35 до 80 років. 

Результати дослідження у підсумку може змінити протокол медичних оглядів, кажуть вчені. 

Усвідомлення того, що вплив полігенних показників на ймовірність захворювання залежить від контексту, може допомогти у розробці більш точних медичних оглядів. Наприклад, у майбутньому скринінг на рак молочної залози може бути адаптований так, щоб жінки з високим генетичним ризиком та високим рівнем освіти проходили його раніше чи частіше, ніж жінки з нижчим генетичним ризиком чи нижчим рівнем освіти, - кажуть вчені. 

Такі результати дослідження вперше встановили зв'язок між 19 серйозними захворюваннями, поширеними в країнах з високим прибутком. 

Усвідомлення важливості такого контексту при включенні генетичної інформації до медичних протоколів є значним кроком уперед. Тепер ми можемо показати, що генетичне передбачення ризику захворювань також залежить від соціально-економічного становища індивіда. Таким чином, хоча наша генетична інформація залишається незмінною протягом усього життя, вплив генетики на ризик захворювань змінюється із віком та зміною життєвих обставин, – пояснюють вчені.

 

Джерело: URA-inform

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook