Важкість перебігу COVID-19 залежить від кишківника

Зокрема, від бактерій, які є у ньому

Люди, які перехворіли на COVID-19, мали значно змінений склад бактерій кишківника. На це звернули увагу науковці Китайського університету Гонконгу.  

Вони дослідили кров, кал та картки про хворобу 100 пацієнтів лікарні з COVID-19 у період з лютого по травень 2020 року.

 

27 з цих пацієнтів також надали зразки через 30 днів після проходження інфекції.

 

Під час дослідження також було зібрано зразки від 78 людей без COVID-19, які брали участь у дослідженнях мікробіомів до пандемії.

Вчені виявили, що у пацієнтів з коронавірусом

знизився рівень кількох кишкових бактерій, які змінюють імунну відповідь людини.

 

Зміни бактеріального складу тривали щонайменше місяць після одужання.

Так, пацієнти з COVID-19, говориться у дослідженні, були виснажені

кишковими бактеріями з відомим імуномодулюючим потенціалом, такими як Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale та декількома видами біфідобактерій.

Дослідники зробили висновок, що склад бактерій кишківника може брати участь у "тяжкості перебігу COVID-19, можливо, через модуляцію імунної відповіді господаря".

За інформацією "Української правди"

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook