Вареники українські, млинці - російські? Що насправді готували наші предки на Масницю

У часи війни немає нічого дивного в бажанні відмежуватися від російської культури на всіх рівнях

За тиждень до Великого посту розпочинається Масниця. Найчастіше у цей період готують млинці з різноманітними начинками. Втім, нерідко можна зустріти інформацію про те, що млинці - це традиція росіян, а от українці здавна готували вареники.

Тож чи дійсно це так?

Про те, що насправді готували на Масницю наші предки, розповідає РБК-Україна із посиланням на публікацію дослідниці української гастрономії Олени Брайченко на сторінці проєкту «Їжа Культура» в Instagram.

Що треба знати про Масницю

— Останніми роками чим ближче наближаємося до традиційних свят, тим активніше звучать категоричні вигуки «Це не наше» у соцмережах та ЗМІ.

 

У часи війни немає нічого дивного в бажанні відмежуватися від російської культури на всіх рівнях.

 

Але не поспішайте соромитись млинців, - говорить Брайченко.

Вона додає, що у народі це свято має різні назви - Масляна, Масниця, Сирниця, Пущення, Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст, Кривий тиждень.

— Це останній тиждень перед Великим постом.

 

У цей час люди вже відмовлялися від м’яса, натомість наїдались різноманітних страв з набілу - молочних продуктів. 

 

Хоча первинно йшлося не так про підготовку до посту, як про відзначення межі між зимою, коли природа символічно помирала, й весною, коли вона перероджувалася й давала нове життя, - каже дослідниця.

Протягом тижня на Масницю багато святкували, танцювали та влаштовували забави. Це своєрідний карнавальний період, який розмежовує різні періоди й покликаний сприяти врожаям, відігнати всі погані сили, аби весна сприяла початку сільськогосподарських робіт, худоба була здоровою та плідною.

Що насправді готували на Масницю

Чимало джерел вказують, що в українських регіонах дійсно переважали вареники з сиром, які обов'язково подавали зі сметаною та перемащували маслом. Й казали «Вареники-хваленики всі хвалять, а не всі їдять», - розповідає дослідниця.

Крім вареників готували й інші страви:

  • бабка з локшиною
  • ряжанка й калатуша - юшка з грибів і риби
  • вареники із солоним сиром і картоплею
  • пампушки й пироги з сиром
  • пухкі пшеничні, гречані чи пшоняні млинці

— На Донеччині готували фальшиві вареники.

 

На них ворожили на майбутнє, або просто жартували над гостями: замість начинки у вареник клали землю, попіл, сою, монети, сіль або цукор, - каже науковиця.

Чи готували українці млинці

— Так, українці пекли млинці, але це були переважно пухкі гречано-пшеничні, пшеничні, пшоняні млинці, які подавали до калатуші чи спареного молока, - пояснює Брайченко.

З ХІХ століття у панських маєтках напікали й тонких млинців - налисників, які змащували сиром, закручували у трубочки, заливали сметаною та запікали.

Інші характерні страви цього свята:

  • молочні каші
  • запечені вареники з сиром
  • вареники із солоним сиром, сиром та картоплею
  • молочний кисіль
  • бабка із локшини та яєць
  • яєшня
  • млинці змащені маслом
  • ряжанка
  • грудки печеного у маслі сиру
  • пухкі пироги із сиром

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook