Вареники українські, млинці - російські? Що насправді готували наші предки на Масницю
У часи війни немає нічого дивного в бажанні відмежуватися від російської культури на всіх рівнях
За тиждень до Великого посту розпочинається Масниця. Найчастіше у цей період готують млинці з різноманітними начинками. Втім, нерідко можна зустріти інформацію про те, що млинці - це традиція росіян, а от українці здавна готували вареники.
Тож чи дійсно це так?
Про те, що насправді готували на Масницю наші предки, розповідає РБК-Україна із посиланням на публікацію дослідниці української гастрономії Олени Брайченко на сторінці проєкту «Їжа Культура» в Instagram.
Що треба знати про Масницю
— Останніми роками чим ближче наближаємося до традиційних свят, тим активніше звучать категоричні вигуки «Це не наше» у соцмережах та ЗМІ.
У часи війни немає нічого дивного в бажанні відмежуватися від російської культури на всіх рівнях.
Але не поспішайте соромитись млинців, - говорить Брайченко.
Вона додає, що у народі це свято має різні назви - Масляна, Масниця, Сирниця, Пущення, Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст, Кривий тиждень.
— Це останній тиждень перед Великим постом.
У цей час люди вже відмовлялися від м’яса, натомість наїдались різноманітних страв з набілу - молочних продуктів.
Хоча первинно йшлося не так про підготовку до посту, як про відзначення межі між зимою, коли природа символічно помирала, й весною, коли вона перероджувалася й давала нове життя, - каже дослідниця.
Протягом тижня на Масницю багато святкували, танцювали та влаштовували забави. Це своєрідний карнавальний період, який розмежовує різні періоди й покликаний сприяти врожаям, відігнати всі погані сили, аби весна сприяла початку сільськогосподарських робіт, худоба була здоровою та плідною.
Що насправді готували на Масницю
Чимало джерел вказують, що в українських регіонах дійсно переважали вареники з сиром, які обов'язково подавали зі сметаною та перемащували маслом. Й казали «Вареники-хваленики всі хвалять, а не всі їдять», - розповідає дослідниця.
Крім вареників готували й інші страви:
- бабка з локшиною
- ряжанка й калатуша - юшка з грибів і риби
- вареники із солоним сиром і картоплею
- пампушки й пироги з сиром
- пухкі пшеничні, гречані чи пшоняні млинці
— На Донеччині готували фальшиві вареники.
На них ворожили на майбутнє, або просто жартували над гостями: замість начинки у вареник клали землю, попіл, сою, монети, сіль або цукор, - каже науковиця.
Чи готували українці млинці
— Так, українці пекли млинці, але це були переважно пухкі гречано-пшеничні, пшеничні, пшоняні млинці, які подавали до калатуші чи спареного молока, - пояснює Брайченко.
З ХІХ століття у панських маєтках напікали й тонких млинців - налисників, які змащували сиром, закручували у трубочки, заливали сметаною та запікали.
Інші характерні страви цього свята:
- молочні каші
- запечені вареники з сиром
- вареники із солоним сиром, сиром та картоплею
- молочний кисіль
- бабка із локшини та яєць
- яєшня
- млинці змащені маслом
- ряжанка
- грудки печеного у маслі сиру
- пухкі пироги із сиром
Радіо Трек: НОВИНИ